Zdravlje

Što sve možemo kuhati na pari?

Kuhanje na pari jedna je od najboljih metoda pripreme hrane za povrće i ribu. Ove namirnice najviše profitiraju pripremom na pari jer su delikatne po strukturi pa im delikatan način pripreme najbolje ističe prirodne okuse i boju. Priprema na pari je brza metoda kada je u pitanju vrijeme kuhanja jer će povrće,riblji fileti i plodovi mora biti gotovi u roku od nekoliko minuta.


Savršena tvrdo kuhana jaja

No na pari možemo pripremati i neke namirnice za koje to ne bismo očekivali. Primjerice kuhana jajaispadaju fantastično kuhanjem na pari zajedno s ljuskom. Za savršeno meko kuhana jaja koja se lako gule, potrebno ih je kuhati 6 minuta u zagrijanom loncu, a tvrdo kuhana 11 minuta nakon čega ih je potrebno ohladiti u ledenoj vodi.

Koje meso možemo pripremati na pari?

Iako na pari možemo kuhati gotovo sve namirnice, za neke namirnice to nema puno smisla. Primjerice, na pari možemo pripremiti čak i komad tvrđeg mesa poput komada junetine od buta. No morali bismo ga prvo omekšati, narezati vrlo tanko te kuhati na pari poklopljeno, zajedno s povrćem koje će dati malo svoje arome, najmanje 2 sata. Temperatura vodene pare ne prelazi 100 °C, no to je dovoljno visoko da se riješimo štetnih bakterija iz mesa koje će u konačnici biti zdravstveno ispravno.

Međutim, zbog dugotrajnog kuhanja riskiraš da ti meso na kraju izgleda prilično neprivlačno na tanjuru zbog narušenog površinskog sloja, a iako kuhanje da pari obično osigurava sočnost namirnice, kod tvrđeg mesa to nije slučaj. Također, kod tako niskih temperatura pripreme i nedostatka masti tijekom kuhanja ne dolazi do Maillardovih reakcija koje su zaslužne za lijepu smeđu boju i okus površine mesa.


Tekst: zdravakrava.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close