Turizam

Što sve morate znati prije posjeta NP Sjeverni Velebit

Prekrasan krški krajolik, te oko 1.500 vrsta biljaka, gljiva i životinja dio su čarobne atmosfere koja privlači brojne ljubitelje prirode u Nacionalni park Sjeverni Velebit. U ovom zaštićenom komadiću zapanjujuće prirode možete uživati i vi ako se pridržavate nekih od sljedećih savjeta.


Nacionalni park Sjeverni Velebit proteže se na 109 četvornih kilometara od prijevoja Vratnik do Velikog Alana iznad primorskog naselja Jablanac u Ličko-senjskoj županiji, a sastavni je dio mnogo većeg Parka prirode Velebit.Na ovom području izmjenjuju se čarobna flora i fauna s nadmorskom visinom od 518 do 1676 metara (Veliki Zavižan). Nacionalnim parkom proglašen je 9. lipnja 1999, te se zato smatra najmlađim od osam hrvatskih nacionalnih parkova.

Kada posjetiti?

Zbog meteoroloških uvjeta i čestog snijega, NP Sjeverni Velebit obično je otvoren za posjetitelje od svibnja do studenog svake godine. U parku upozoravaju da se suzdržavate od spontanih odlazaka i uvijek provjerite vremensku prognozu kao i prohodnost cesta prije nego što se odvažite na posjet.

Centar Nacionalnog parka nalazi se u selu Krasno polje nedaleko od Senja, a ulaznice za park kupuju se na ulazu u Babić Siču po cijeni od 25 do 45 kuna ovisno o vremenu dolaska te vašim godinama. Djeci do šest godina starosti ulaznica je besplatna.

Što vidjeti?

Hajdučki i Rožanski kukovi dva su stroga rezervata prirode unutar NP Sjeverni Velebit, koji kriju najdublju hrvatsku jamu – Lukinu jamu. Svakako valja vidjeti botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa u sklopu kojeg se smjestio poznati Velebitski botanički vrt, kao i rezervat šumske vegetacije Štirovača.

U parku se mogu vidjeti mnoge životinjske vrste od zapanjujućih leptira Apolona, Hrvatske golupke i Lastinog repa, preko gmazova, ptica i vodozemaca do velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa.

Što raditi?

Šetnja, planinarenje i vožnja biciklima tri su osnovne aktivnosti koje privlače ljubitelje aktivnog odmora u ovaj Nacionalni park. Na području Sjevernog Velebita postoji više od trideset planinarskih staza, prekrasni vidikovci na more i otoke te Liku, ali i čarobna priroda koja će u vama probuditi fotografa.

Kako doći?
Upravno sjedište Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nalazi se u selu Krasno do kojeg je s kontinentalne strane najlakše doći autocestom (izlaz Otočac). S jadranske obale dolazi se preko skretanja u Svetome Jurju i prijevoja Oltari.Želite se koncentrirati na posjet Zavižanu i Velebitskom botaničkom vrtu, najbolje je u park ući kroz njegov glavni ulaz Babič Siča što se izdiže na 1300 metara nadmorske visine. Iz Krasna do Babić Siče vodi makadamska cesta od 5 kilometara kroz zaselak Vukelići kojom možete proći automobilom.

Želite li posjetiti južni dio parka, odnosno na područje Štirovače iz Krasna se vozite asfaltiranom cestom oko tridesetak kilometara. Do Štirovače možete doći šumskom asfaltiranom cestom iz pravca Gospića preko Pazarišta.

Što odjenuti i obući?
Čvrste i nepropusne gležnjače apsolutni su imperativ kada planirate posjet Sjevernom Velebitu što zbog neravnog terena, ali i zmija koje vrebaju na ovom području. Izbjegavajte svu drugu obuću, a posebno sandale i japanke.

Sunce, magla, kiša i vjetar vrlo se brzo izmjenjuju na planini, pa se najbolje odjenuti slojevito. Ne zaboravite na sunčane naočale s UV zaštitom, kao i kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom da izbjegnete opekline.

Kako se ponašati?

Na području Nacionalnog parka zabranjeno je paliti vatru, kampirati, bacati smeće, brati bilje i gljive, te šetati kućne ljubimce bez odgovarajuće vodilice. Izbjegavajte kontakte s divljim životinjama, a poželjno je pripaziti za što se primate i oslanjate, jer se u kamenjaru kriju poskoci.

Gdje prespavati?
U sklopu Nacionalnog parka možete prespavati u planinarskom domu Zavižan na južnoj padini vrha Vučjaka i planinarskoj kući Alan u blizini prijevoja Veliki Alan. Na Premužićevoj stazi nalazi se i obnovljena Rossijeva koliba koja je namijenjena kratkom zaustavljanju ili sklanjanju od lošeg vremena.

U okolici Nacionalnog parka možete prenoćiti u Konobi Jure u Krasnom, u kući Villa Plančica u Svetom Juraju, ili nekom od privatnih apartmana u okolici.

Gdje i što jesti?
Ne krećite na istraživanje Nacionalnog parka bez ruksaka s dovoljnom količinom vode i nešto krute hrane poput energetskih pločica. Želite li tijekom posjeta pojesti nešto okrepljujuće i sa žlicom uputite se do planinarskog doma, a oni zahtjevniji mogu se spustiti do Krasnog u Bistro Manjan koji služi janjetinu s ražnja, domaći pršut i krasnarski sir te druge domaće specijalitete.


Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Wikimedia Commons

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close