Zdravlje

Što se zapravo događa kad se zaljubimo?

Sve počinje onog trenutka kada neka osoba u vašem životu počne imati poseban značaj. Vaš svijet tada dobiva novo središte oko kojega se okreće, a vi se potpuno fokusirate na nju odnosno njega, pojašnjava dr. Fisher, istraživač na Odsjeku za antropologiju Sveučilišta Rutgers. Iako znate što vam se kod partnera ne sviđa, sve to nekim čudom odbacujete te ste potpuno usredotočeni na ono što kod njega ili nje obožavate.


Plima energije, ushićenje, promjene raspoloženja, emocionalna ovisnost, tjeskoba zbog razdvojenosti, posesivnost, lupanje srca i žudnja u središtu su tog ludila zaljubljenosti, no najvažnije od svega je opsesivno razmišljanje. Čini vam se kao da osoba koju volite „kampira“ u vašoj glavi, kaže dr. Fisher.

Tvrdi da su ljudi razvili tri temeljna moždana sustava za reprodukciju, a to su požuda (seksualni nagon ili libido), romantična privlačnost te privrženost koja se temelji na dubokom osjećaju sjedinjenja s partnerom. Okidač za ljubav može biti bilo koji od ta tri osjećaja, no romantična je ljubav jača od one koju pokreće seks, tvrdi Fisher.

Naime, seks kao pokretač potiče na traženje različitih partnera istovremeno, dok romantična privlačnost potiče da svu energiju u određenom trenutku usredotočimo na samo jednu osobu. Privrženost pak omogućava da osjetite duboku sjedinjenost s partnerom koja traje dovoljno dugo da zajedno svijete gnijezdo i timski podignete potomstvo.
– No mozak zna biti „lukav“. Naime, seks može pokrenuti u mozgu lavinu dopamina, koji će vas gurnuti u osjećaj zaljubljenosti. S orgazmom pak, osjetite poplavu oksitocina i vazopresina što vam daje osjećaj privrženosti. Neobavezan seks stoga i nije uvijek tako neobavezan ,jer može biti okidač za plimu snažnih emocija – upozorava Fisher.

Antropologinja smatra da muškarci i žene nerijetko stupaju u brak upravo pod utjecajem tih nesvjesnih i lukavih okidača koji pokreću osjećaj zaljubljenosti i privrženosti. Onima koji su umorni od traženja svoje srodne duše, dr. Fisher poručuje – potrudite se da vam srce i dalje ostane otvoreno.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close