TechIzdvojeno

Što se to vidi na nebu iznad Hrvatske? Astronomi: “Bit će ih više nego zvijezda”

UMREŽAVANJE CIJELOG SVIJETA

Nebo iznad Hrvatske potkraj prošlog tjedna nije bilo kao inače, iznad njega su prošli leteći objekti koji su na noćnom nebu izgledali kao svjetlucave točkice u nizu.


Nije bila riječ o posjetu izvanzemaljaca iako su neki sigurno i na to pomislili, već su iznad nas prošli sateliti Starlink iz tvrtke SpaceX kojoj je na čelu Elon Musk.

Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića na svojoj Facebook stranici također je potvrdio da su sateliti bili dobro vidljivi u subotu od 20.45 pa sve do 23 sata.

Muskov plan je da sateliti omoguće brzi internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, ponajprije u ruralnim područjima SAD-a. Ambiciozniji plan je pak umrežavanje cijelog svijeta. Musk je toliko zagrizao za ovaj projekt da planira cijeli planet povezati internetom do sredine ove godine.

SpaceX je od 24. svibnja prošle do 18. ožujka ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita, a ukupan broj mogao bi dosegnuti nevjerojatnih 12.000 satelita.

Međutim, upravo toliki njihov broj plaši astronome. Naime, boje se da bi jednom, kada svih 12.000 satelita bude iznad nas, mogli u potpunosti zakriti pogled na zvijezde i to zato što bi ti sateliti letjeli na nižoj visini u odnosu na druge tradicionalne komunikacijske satelite.

‘Već smo se bunili jer kad sateliti prođu kroz vidno polje, oni smetaju”, izjavio je za RTL.hr poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

Obećanje bojenja u crno

I premda je sklopljen sporazum o koordinaciji između SpaceX-a i znanstvenika kako bi se održala ravnoteža između njih, mnogi tvrde da telekomunikacijske tvrtke uspijevaju promijeniti parametre satelita. Štoviše, ono što astronomima pada još teže jest činjenica da je SpaceX već dobio zakonsko odobrenje Međunarodne unije za telekomunikacije i američke Savezne komisije za komunikacije za pokretanje satelita Starlink.

Elon Musk obećava da će sljedeću seriju obojiti u crno, da bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu – ostajemo bez neba. Istraživanje će biti puno teže. Broj satelita gore u principu znači da će ih biti puno više nego zvijezda”, kazao  je Korlević.

Inače, naš ugledni astronom također je napomenuo kako sateliti nisu jedina promjena koju je uočio ovih dana. Sada, kaže, kad nema toliko avionskih letova, može se primijetiti koliko je nebo plavo.

Prije nam nikada nije bilo plavo, uvijek je (bila) neka crta ili umjetna naoblaka od aviona”, zaključio je astronom.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close