Tehnologija

Što se dogodilo s američkim zastavama na Mjesecu?

Jeste li se ikada zagledali u Mjesec i zapitali što se događa s američkim zastavama koje je na njegovu površinu postavila NASA-ina ekspedicija prilikom slijetanja na Mjesec? Šest zastava postavila je američka misija Apolla 11, ali sada ih je tamo samo 5.


Buzz Aldrin je drugi čovjek koji je hodao površinom mjeseca i on je kazao kako je jedna zastava uništena kada je ekspedicija polijetala s Mjeseca prilikom povratka na Zemlju. Snažni raketni motori udarili su na površinu Mjeseca i tako uništili jednu od zastava.

O drugim zastavama podaci su prikupljeni preko LROC kamere koja snima lokacije na kojima su postavljene zastave tijekom različitih razdoblja lunarnog dana pa nekad snimi i zastave i njihove sjene.

S obzirom da su već 40 godina izložene snažnoj svemirskoj radijaciji i nefiltriranoj sunčevoj svjetlosti boje na njima potpuno su izblijedile (što je u jednu ruku i dobro jer se lakše primijete). No kamere ipak pokazuju da zastave i dalje stoje tamo gdje su i postavljene iako bez prepoznatljivih prugica i zvjezdica, piše TheVintegeNews.


 

Komentari

Komentara


Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close