Zdravlje

Što se događa u vašem tijelu, ovisno o tome koliko promila alkohol imate u krvi?

Alkohol ne utječe na sve ljude jednako, a njegov utjecaj ovisi o tjelesnoj težini, učestalosti pijenja alkohola, spolu, zadnjem obroku, piše 24sata.hr


Tijelo može obraditi jedno piće na sat. Treba proći samo nekoliko minuta nakon popijenog pića da koncentracija alkohola u krvi počne rasti. U krvotok se direktno iz želuca apsorbira 20 posto etanola, a ostalih 80 posto se probavlja i prelazi u krvotok iz tankog crijeva. Zato se nikad ne preporučuje konzumacija alkohola na prazan želudac. Ako u želucu ima hrane, alkohol će se sporije apsorbirati i doseći manju koncentraciju u krvi.

 

U organizmu se etanol zadržava u tkivima bogatim vodom poput mišića. Iz tog razloga alkohol brže djeluje na žene jer imaju manje mišićnog tkiva.

Provjerite što porast alkohola u krvi radi u tijelu:

0.3 promila – Šire se krvne žile i čovjek se počinje osjećati toplije. Istovremeno se poboljšava i raspoloženje jer mozak počinje otpuštati serotonin i endorfine.

0.5 promila – Čovjek je zakonski nesposoban za vožnju. Raspoloženiji ste i veseliji, oprez je manje, emocije veće, a ponašanje može biti preuveličano. Postajete manje razboriti i obuzima nas blagi osjećaj vedrine i euforije.

1,2 promila – Smanjene su mentalne sposobnosti i koordinacija. Jezik se počinje plesti, a čovjek se otežano prisjeća riječi koje želi izgovoriti. Višesatno opterećivanje jetre može potaknuti nakupljanje masnog tkiva, a konstantno opterećenje općenito šteti radu jetre.

2 promila – Čovjek s ovoliko alkohola u krvi je jako opijen te gubi većinu motoričkih i mentalnih funkcija. Također, postaje seksualno nesposoban jer alkohol prekida rad neurotransmitera u mozgu.

3 promila – Centralni živčani sistem postaje depresivan, čovjek se usporava, a nesvjestica je lako moguća. Veća količina alkohola u krvi od 3 promila stvara opasnost od trovanja alkoholom.

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close