VijestiZdravlje

Što se događa u našem tijelu nakon ispijanja gaziranog soka?

Jeste li se ikada zapitali što vašem tijelu radi ispijanje gaziranih pića koja su puna šećera, recimo Cola napitaka? 24sata otkriva što se događa u tijelu od trenutka kada se Cola popije pa narednih sat vremena.


Prvih 10 minuta

U tijelu se našlo 10 čajnih žlica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan, više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa.

Okus vam se ne čini toliko slatkim jer ga fosforna kiselina umanjuje. Tu kiselinu sadrže mnogi gazirani sokovi.

Nakon 20 minuta

Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.

Nakon 40 minuta

Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok.

Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.

Nakon 45 minuta

Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.

Nakon 60 minuta

Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija.

Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela.

Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.

Jedna Cola može imati 39 grama šećera

Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana pića puna su kiselina koje oštećuju zubnu caklinu i vode karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza, objašnjava bivši ljekarnik dr. Sameer Pate.

Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close