Ličko-senjska županijaLokalna

Što se događa s perušićkim šumama? Šumar upozorava na nemjerljivu štetu i gubitke

Prekrasne šume u okolici Perušića posljednje dvije godine izložene su prekomjernoj sječi, zbog čega su nestali pojedini dijelovi umjesto na kojima danas raste šikara – tvrdi “stari klasični šumar” iz šumarije Perušić na Facebook stranici Zelenog odreda koji, kako kaže, ne može više mirno promatrati kako nestaju prekrasne perušićke šume koje je godinama obilazio.


Da veliki dijelovi nekad gustih šuma u Hrvatskoj polako nestaju, a na njihovom mjestu ostaju goloscjeci i prekriveni gustom šikarom, uočili su brojni građani, planinari i ljubitelji prirode, pa i sami ljudi iz struke, koji se do jučer nisu imali kome obratiti i upozoriti na ovaj veliki problem.  Potaknut akcijama koje u posljednje vrijeme provodi braniteljska udruga Vidra i pripadajući joj forum Zeleni odred koji su zbog alarmantne devastacije šuma u četvrtak održali prosvjed ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Zagrebu, perušićki šumar poslao je forumu pismo u kojem donosi šokantne podatke o stanju nekada prekrasne perušićke šume. U njemu navodi kako je ova šumarija prije 30-35 godina bila uzor šumarstva Like pa i šire, a danas bilježi gubitke od oko pet milijuna kuna godišnje.

Navodi kako od drugih kolega iz vrha Hrvatskih šuma čuje “da ovoj šumariji upumpavaju godišnje javnog novca (to sad zovu OKFŠ) oko 3-4 milijuna kuna, pa bi znači financijski manjak bio i veći od tih pet milijuna godišnje. Pošto sam i lovac te održavam svoje zdravlje hodajući šumama ove šumarije vrlo sam iznenađen o razmjerima pustošenja i bespravnih sječa u nekad najboljim šumskim predjelima ove šumarije. To su gospodarske jedinice Bovan – Jelar, Begovača, Padeška kosa – bijele grede i Crne grede – ove najljepše šume nosile su sreću i blagostanje najprije svim radnicima šumarije i njihovim obiteljima, svim građanima koji u njihovoj blizini žive i rade, a naravno davale su i naknadu lokalnim političarima u općini. A što danas imamo? Trči – trči, pa naiđeš na lijepu bukvu ili stasitu jelu, saplela se kupina i zašikarile velike površine nekad najboljih gorskih šuma koje mi zovemo preborne šume. Taj pejzaž je danas neprepoznatljiv”, upozorio je.

Perušićki šumar javno pita “učene, stručne i poštene šumare – nemojte više lagati, a vi taksatori, perjanica šumarske znanosti ne skrivajte i ne popravljajte svoje libre lažima kako drvnih fondova ima, kad ih nema. Otuda šumarija Perušić bilježi negativne rezultate poslovanja, jer kako mi stari šumari rečemo “mesa više nema”, a kad nema debelih bukava i jelika onda nema ni šoldi. Javno ovdje pozivam i šumarske stručnjake, ali i reviziju Hrvatskih šuma, pa i državnu šumarsku inspekciju da pomno dubinski pregledaju sve propise i manuale od taksacije do operativnog planiranja (unatrag barem 20 godina!) i javno argumentirano opravdaju što je snašlo šumariju Perušić.”

“Ne dam se zaglupljivati prozirnim pričama kako je prije par godina bio neki požar pa se šumarija iscrpljuje trošeći novac za sanaciju šumskog požarišta”, zaključio je u pismu Zelenom odredu perušićki šumar zamolivši ovaj forum i udrugu građana da ustraju i razotkriju odgovorne za gore opisano stanje, najprije one koji skrivaju istinu i one odgovorne koji su proveli devastaciju najljepših šuma u mojoj šumariji Perušić.

Treba sad djelovati jer kako istinito stanje stoji u Perušiću stvari se neće ispraviti bez dodatnog financijskog krpanja novcem građana gledajući u budućnost sljedećih 30-40 godina, rekao je na kraju perušićki šumar.

U Zelenom odredu kažu kako zadnje dvije godine Šumariju Perušić vodi izuzetno vrijedan i pošten šumar koji je naslijedio loše stanje svojih prethodnika. Gospodin Luka Kasumović uveo je bitne promjene i uveo red, te pokušava Šumariju ponovno dovesti među najbolje, što je nekada i bila, ističu u Zelenom odredu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay, ilustracija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close