Zdravlje

Što se sve događa u našem tijelu nakon bolnog prekida ljubavne veze?

Prekid ljubavne veze može biti toliko bolan i stresan da tijelo počne odgovarati promjenama koje nisu nimalo ugodne – to utječe na izgled, fizičko i mentalno zdravlje, seksualnu disfunkciju, piše 24sata


1. Mijenjaju se hormoni

Ljubav nas čini sretnima, a tada nam je tijelo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju – hormonima ljubavi i sreće. Kada nam netko slomi srce, tada razina tih hormona drastično pada, a raste razina kortizola i epinefrina (adrenalin) – hormona stresa. Oni nas čine tjeskobnima.

Ako hormon stresa ostane na visokoj razini i to se ne mijenja, smanjuje se sposobnost stvaranja novih sjećanja. Možda je to način kako se naše tijelo, preciznije mozak, nosi sa stresom – tako da neke stvari zaboravi.

2. Imunološki sustav slabi

Visoka razina hormona stresa nakon prekida ljubavne veze djeluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primjer, prehladama, infekcijama…

Stres i “slomljeno srce” uzrokuju da nam tijelo proizvodi manje bijelih krvnih stanica, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija.

3. Povećava se tjelesna težina

Kada nas život pregazi, promjena hormona i pad imunološkog sustava, uzrokuju određene promjene i u našoj prehrani. Tijelo počne žudjeti za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljikohidratima te slatkim i slanim slasticama. Sve to vodi povećanju tjelesne težine.

Za povećanje razine kortizola u tijelu karakteristično je pojačano sakupljanje masnoće na trbuhu. Vjeruje se kako kortizol pojačava žudnju za određenom hranom koja zapravo potiče proizvodnju serotonina koji može neutralizirati stres.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close