Zdravlje

Što se događa kad čupamo sijede vlasi

Uvriježeno je mišljenje da sijede dlake nije pametno čupati jer će tada izrasti više sijedih nego ako to ne činite. No, kako piše Today, to je obični mit. Ništa se neće dogoditi ako iščupate sijedu dlaku, tvrdi “kozmetička znanstvenica” Randi Schuller.


“Ništa se loše neće dogoditi ako čupate sijede dlake s glave. No neće vam donijeti ni puno dobrog. Čupanje sijedih tek privremeno pomaže jer je folikul iz kojeg raste dlaka i dalje živ te će iz njega izrasti nova sijeda dlaka koja će zamijeniti onu koju ste iščupali.

Ne treba se brinuti da će na okolnome području izrasti više sijedih ako iščupate jednu dlaku.” – To je mit jer svaka vlas raste iz jednog folikula i nema doticaja sa susjedima – kaže Schuller.

Ipak postoji i jedna dobra vijest:

“Ako ste ipak odlučili čupati sijede dok ih imate malo, moglo bi se dogoditi da nova vlas koja izraste bude ipak koju nijansu tamnija od svoje prethodnice. To je stoga što melanogeneza, proces u kojemu se u folikulu stvara pigment koji daje boju vlasima) nije konzistentan od dlake do dlake” – kaže Schuller.

“Ako ste “ozbiljni čupač” dlaka, mogli biste oštetiti folikul na način da više ne proizvodi dlake.  U tom slučaju nećete imati nikakvu kosu” – kaže Schuller.

Treća je opcija ignorirati sijede i činiti to sve dok vam se kosa ne ujednači i postane prekrasno sijeda.

Pročitajte više  na večernji.hr


 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close