Zdravlje

Što se dogaa u našem tijelu kad sjedimo prekriženih nogu?

Puno ste puta čuli da ne bi trebalo sjediti prekriženih nogu pogotovo ako imate problema sa cirkulacijom. No postoji li uistinu znanstveno uporište zašto to ne bi trebali činiti? Evo nekoliko stvari koje bi trebali znati.


Varikozne tj. proširene vene i simptomi kao bol, osjećaj težine i oteknuća nogu, grčevi, svrbež, trnci i nemir u nogama često se povezuju sa sjedenjem prekriženih nogu ali to nije baš tako. Da bi prevenirali pojavu proširenih vena, vježbajte redovito, izbjegavajte duge periode stajanja i provjerite da li je koji od vaših roditelja imao varikozne vene jer je to nasljedno.

Što se zbiva sa drugim problemima kao oštećenje živaca, visoki tlak i loše držanje koji se katkada povezuju sa načinom na koji sjedimo. Pokazalo se da sjedenje prekriženih nogu može izazvati ove probleme. Ali većina problema je samo privremena.

Kada prekrižite noge pritišćete peronealni živac koji se nalazi iza koljena i donosi osjet u noge i stopala. Čim stavite noge drugačije, pritisak se oslobađa i stvari se vraćaju u normalu.

Istraživanje Journal of Clinical Nursing povezuje prekrižene noge sa visokim tlakom. Sjedenje prekriženih nogu uistinu povisuje tlak, ali se tlak vraća u normalu čim prestanemo tako sjediti. Sigurno ne želite imati visoki tlak zbog stalnog sjedenja prekriženih nogu pa ustanite, protegnite se ili prošetajte svakih 15 do 20 minuta.

Pročitajte više na telegram.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close