Zdravlje

Što je ružičasti djelić u kutu oka?

Oko, odnosno vid najvažnije je ljudsko osjetilo jer njime primamo 90 posto informacija iz okoline. A koliko su naše oči “čudo” otkriva i odgovor na pitanje otkud nam ružičasti “mokri” djelić u kutu oka


Kada govorimo o građi oka svi znamo za pojmove očna jabučica, očna leća, rožnica, zjenica, šarenica, bjeloočnica, očni živac i mrežnica. No, znate li koji je to dio oka, odnosno očne šupljine latinskog naziva plica semilunaris? Riječ je o ružičastom ‘mokrom’ djeliću u unutrašnjem kutu oka čije je porijeklo vrlo zanimljivo.

Naime, taj kut zapravo je ostatak unutarnjeg, odnosno trećeg kapka, kojeg imaju ptice i reptili, kojeg su ljudi tijekom evolucije izgubili.

Spomenimo i to da je ljudsko oko djeluje slično fotoaparatima i kamerama: prozirni prednji dijelovi oka lome zrake svjetlosti projicirajući umanjenu i obrnutu sliku na fotosenzitivnu mrežnicu gdje se u živčanim stanicama pretvaraju u električne živčane impulse. Isprobajte i trik koji popravlja vid i jača oči.
Osjetilo vida omogućava nam da razlikujemo boje i percipiramo dubinu. Ljudsko oko ima vidni kut od 200 stupnjeva te može razlikovati 10 milijuna nijansi boja.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close