Scena

Što nam Animafest donosi ove godine

Mladima i najmlađima ove će godine u programu 25. Animafesta Zagreb (9. – 14. lipnja) biti posvećena tri filmska programa: Natjecanje dječjeg filma, Retrospektiva Škole animiranog filma iz Čakovca te program Animafest u vašem kvartu


Uzbudljivo animirano putovanje kroz dječji film ‘posložila’ je medijska pedagoginja Martina Peštaj, koja je filmove za Natjecanje dječjeg filma birala primjereno dječjoj dobi: od četiri do sedam, od sedam do 10, od 10 do 14 godina, i za uzrast 14 plus. Rezultat je provjerena i šarolika selekcija od 40 kratkometražnih filmova.

Animirani filmovi za djecu predškolske dobi ove su godine u znaku životinja, a slično je i u programu za mlađe učenike. Životinje gledamo u ulogama i s karakteristikama svojstvenim ljudima: tu su strastveni zečevi, melankolična koala, pametna majmunica. Priče govore o važnosti pomaganja i suradnje te mladim gledateljima šire horizonte i uvode nove perspektive. Za starije su školarce namijenjeni filmovi s temama koje odgovaraju njihovu doživljavanju svijeta, kao što je tema ljubavi, samopoštovanja ili odnosa s ljudima i životinjama, a ispričane su na zabavan i duhovit način. Adolescente će se provesti kroz najrazličitije animacijske stilove, likovne poetike i priče svih vrsta, emocionalnih stanja i tema, kroz sanjive, smiješne i sarkastične te brojne poučne filmove.

‘I ove se godine za Natjecanje dječjeg filma prijavio velik broj animiranih filmova iz cijelog svijeta. Vjerujem da to znači da je autorima atraktivna i ta, prilično uska, a vrlo važna ciljna publika’, zaključila je medijska pedagoginja Martina Peštaj.

Škola animiranog filma iz Čakovca (ŠAF) jedan je od najstarijih hrvatskih kinoklubova za djecu. Ove godine slavi 40. rođendan te tim povodom Animafest Zagreb priprema retrospektivu s njihovih 19 animiranih filmova za djecu. Autori su također djeca, a teme su šarene: od Kleopatre, preko latinoameričkih sapunica, vila, vještica, pasa i buha, do podmorničara, crvenih zmajeva i ekologije.

‘Veseli nas što se baš Animafest Zagreb prvi sjetio da nam čestita 40. jubilej, i to prigodnim programom kojim se predstavljamo publici koja u animiranom filmu vidi tu krasnu i magičnu iluziju života, u ovom slučaju kroz dječje oči’, kazala je suvoditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić.

Animafest Zagreb i ove godine zalazi u kvartove

Dječji animirani filmovi posjetit će Kulturni centar Travno 13. lipnja u 11 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka druženje uz filmove zakazano je za 14. lipnja u 11 sati, a istog dana u isto vrijeme animirani filmovi stižu i u Kulturni centar Narodnog sveučilišta Dubrava te u Centar kulture na Pešćenici, Centar Knap. Ulaz na sve projekcije programa Animafest u vašem kvartu bit će besplatan.

I ove godine Animafest priprema radionice animacije za djecu, a svi zainteresirani mogu se prijaviti e-poštom: [email protected]

Za sve projekcije primjerene djeci moguće je kupiti objedinjenu Obiteljsku iskaznicu, za roditelja i dijete, ili za roditelja i dvoje djece. Od 2. do 22. svibnja, Obiteljska iskaznica prodavat će se po ‘early bird’, sniženoj cijeni, a može se nabaviti putem sustava Entrio.

Dvadeset peti svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb prvi se put održava u objedinjenom kratkometražnom i dugometražnom izdanju, u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. U natjecateljskim programima bit će prikazano 177 filmova.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close