Tehnologija

Što sve možemo vidjeti na nebu u ovo doba godine?

U Orionovoj maglici rađaju se zvijezde, ako se noćno nebo gleda sa sjeverne polutke, sva se nebeska tijela prividno kreću oko Sjevernjače, a uz dalekozor su vidljivi i Jupiterovi mjeseci. Noćno nebo skriva mnoge zanimljivosti koje su oduvijek zanimale promatrače, a mi smo provjerili što Zagrepčani u ovo doba godine mogu vidjeti iznad svog grada.


Pruge na planetu

Za amatersko gledanje zvijezda, objašnjava astronom Boris Štromar, nije potrebna skupa oprema. Za početak je dovoljan dalekozor, dok je cijena malo kvalitetnijih teleskopa od 2000 kuna naviše. Također, obvezna je mapa noćnog neba kako bi se promatrač mogao snaći.

Pozicija zvijezda na nebu ovisi o dobu godine, ali i noći. Tako se na sjevernoj polutci uvijek vide tijela poput Sjevernjače te Velikog i Malog medvjeda, no druge pojave nisu stalne – objašnjava Štromar, predsjednik Astronomskog društva (AD) Beskraj, te napominje kako je trenutačno najsjajnije nebesko tijelo Jupiter. Sada je u svojoj putanji najbliži Zemlji i vidljiv je cijelu noć. Uz pomoć dalekozora mogu se uočiti i njegova četiri mjeseca, a teleskopom su vidljive i pruge koje ima. Tko se nakon ponoći zagleda u smjeru istoka, pak, uz horizont može primijetiti i crvenu točku, odnosno Mars, a nedaleko je Saturn.

“Treba razlikovati sumrak nakon zalaska sunca od pravog astronomskog mraka koji je najpovoljniji za promatranje neba” – kaže Štromar, koji zvijezde proučava već 20 godina. Trenutačno astronomski mrak pada malo prije 20 sati i tada se na jugu može vidjeti zviježđe Orion, koje se smatra najljepšim na nebu u ovo doba godine. Ako se pogled pomakne tek malo udesno, tu su i Plejade ili Vlašići, dok je malo niže smještena iznimno sjajna zvijezda Sirius, koja se nalazi u zviježđu Veliki pas.

321bac64548da3ecfd43d2c4a6171b1f

Pročitajte više na vecernji.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay / Boris Štromar (vecernji.hr)

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close