ScenaKultura

Što čitanje velikih djela čini za nas?

Zašto bismo trebali trošiti svoje vrijeme na čitanje romana i pjesama, kada se vani događaju velike stvari? Čemu danas služe knjige i što one znače za ljudski život?


Pitanje što čitanje čini za ljudsku dušu je vječno i odgovor je uglavnom neizreciv, ali to nije spriječilo umove veće i manje da se pozabave s njim.

Sada nam pisac i filozof Alain de Botton i njegov tim iz The school of Life (Škola Života) – autori inteligentnih “how-to” vodiča za suvremeni život, koji idu u rasponu od umjetnosti samoće do psihologije kako ostati razuman ili kultivirati zdraviji odnos sa seksom ili kako pronaći posao koji vas ispunjunje – donose pregled dobrobiti čitanja u četiri točke.

U ovom prekrasnom animiranom eseju veličaju vrijednost knjige u širenju našeg kruga empatije, potvrđivanju i oplemenjivanju naših unutarnjih života te u jačanju u odnosu na paralizirajući strah od neuspjeha.

1. Čitanje nam štedi vrijeme

Iako nekome izgleda kao gubljenje vremena, ali literatura je zapravo krajnja ušteda vremena – jer nam daje pristup nizu emocija i događaja za čiji bi nam izravni doživljaj trebale godine, desetljeća i tisućljeća pokušaja. Književnost je najveći simulator realnosti – stroj koji nas stavlja u beskonačno više situacija nego što im ikada možemo izravno svjedočiti.

2. Čitanje nas čini ljubaznijima

Temeljna čarolija književnosti je direktni uvid u to kako stvari izgledaju iz tuđe točke gledišta, što nam omogućuje razmatranje posljedica naših djela na druge na način na koji inače ne bismo mogli te nam pokazuje primjere ljubaznih, velikodušnih, suosjećajnih ljudi.

Književnost je duboko suprotna dominantnom sustavu vrijednosti – onom koji nagrađuje novac i moć. Pisci su na drugoj strani – oni naš čine otvorenijima za ideje i osjećaje koji su od duboke važnosti, ali se “ne mogu emitirati” u komercijaliziranom, statusno osvještenom i ciničnom svijetu.

Više čitajte na gentleman.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: theodysseyonline

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close