KolumneFrom Herzegovina with love

Što jedu pravi muškarci?

Zadnji tjedan je sav u znaku kraljevske krvi, prinčeva na bijelom konju, hrabrih vitezova i neustrašivih junaka. U cijelom svijetu, pa tako i u Hercegovini. Upravo je u svibnju Hercegovina središte viteških borbi i osvajanja srednjovjekovnih kula. Naime, već nekoliko godina zaredom u Stocu, gradu na jugoistoku Hercegovine, se održava Stolačka tarča, srednjovjekovni sajam. Flashback je kao da ste upali u jedan od filmova Gospodar prstenova u kombinaciji sa Ksenom, princezom ratnicom i Robinom Hoodom. Ovaj dvodnevni događaj je odličan primjer interpretacijske baštine, kako su mladi i kreativni ljudi od lokalne priče stvorili već europski događaj koji privlači veliki broj posjetitelja. Naravno, za dobre bitke vitezova je potrebno dobiti dovoljno energije, a kako drukčije nego s dobrom hercegovačkom hranom. Ova kolumna donosi koju to hranu i piće konzumiraju ovi hrabri muškarci.

Stolac je grad s najbogatijom poviješću u Hercegovini. Kao sjecište puteva, sve što se kroz povijest događalo na ovom području, ostavilo je traga na hercegovačkom kamenu i na svemu onome što je stvoreno od kamena: stećak, spilja, kula. Stolac je muzej pod otvorenim nebom. Ilirski grad Daorson se nalazio na području današnjeg Stolca, a sami Stolac je pod zaštitom UNESCO-a. Upravo zbog bogate prošlosti i želje da se na bar dva dana godišnje ljudima pokuša dočarati način života u srednjem vijeku, nastao je srednjovjekovni sajam Stolačka tarča. Tarča je inače vrsta štita koji se pojavljuje na stećcima te je postao i zaštitnim znakom ove manifestacije.

U sklopu sajma održavaju se radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, škola jahanja, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe. Posjetitelji imaju priliku također kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva, pogledati i tradicionalne plesove te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba. Ipak, najzanimljiviji dio manifestacije jesu uprizorenja bitki, gdje na scenu istupaju Vitezovi Herceg Stjepana Kosače, hercegovačkog vojvode, po kojem je Hercegovina i dobila ime. Bitke izgledaju moćno i jako uvjerljivo. Vitezovi se mačuju s protivnicima da bi obranili svoj grad. Čovjek na trenutak ima osjećaj kao da se vremeplovom vratio u prošlost.

Naravno, nakon bitke, vitezovi se okupljaju za zajedničkim stolom gdje im je pripremljena gozba. Radi se o bogatoj gozbi s najboljom hercegovačkom hranom kakvu zaslužuju najhrabriji vitezovi. U središtu stola se nalazi pečeno prase s ražnja.

Uz to se još poslužuju pečene teleće koljenice, pečeni pileći bataci, riba sa žara, stolačka pečena janjetina, pečeni krompir, meza sa hercegovačkim pršutom i sirom, rašika na suho, grah salata, orahnjača i makovnjača, voće. A sve se, naravno, zalijeva stolačkom žilavkom i blatinom. Stolačko vinogorje je poznato po svojim vinima u Hercegovini. Viteška večera je pripravljena samo za vitezove i tu drugi nemaju pristupa. Nešto poput kralja Arthura i Camelota.

Ako ste ljubitelji priča o hrabrim vitezovima koji spašavaju kule i lijepe djeve, rezervirajte slobodne za svibanj iduće godine te se uputite u Stolac. Možda bi se više voljeli okušati u mačevanju i spašavanju kule, opet ista procedura. Ili možda se nakratko vratiti u prošlost. Kako god bilo, ne propustite Stolačku tarču. Da ništa drugo, vidjet ćete mnoštvo hrabrih, pravih muškaraca. Koji snagu za bitku dobivaju hraneći se odličnom, hercegovačkom hranom. I proslavljaju spašavanje grada najboljim, hercegovačkim vinom.

Iz viteške Hercegovine, s ljubavlju!

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto: Ivan Kelava; Bljesak.info; Ante Vujnović - privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close