Lifestyle

Što je pronađeno u lulama Williama Shakesperea?

Najnovija forenzička tehnologija, patentirana u Južnoj Africi, trenutno se koristi kako bi se otkrilo što se pušilo u lulama pronađenima u vrtu Williama Shakespearea u gradu Stratford-upon-Avon.


Ove lule su stare više od 400 godina, a trenutno se nalaze u Pretoriji gdje stručnjaci analiziraju ostatke pronađene u njima koristeći tehniku plinske kromatografije. U vrtu ovog pisca pronađeno je više različitih lula koje i dalje sadržavaju razne kemikalije i dijelove stabljiki, a koje je južnoafričkim forenzičarima na korištenje dao ured zadužen za ostavštinu Shakespearea.

U 17. stoljeću je postojalo više vrsta duhana, uključujući nicotianu koja se uzgajala u Sjevernoj Americi i kokain koji se dobivao od listova koke iz Perua. Postoji teorija da je Sir Francis Drake bio prvi koji je donio listove koke u Englesku, nakon što je posjetio Peru. Sir Walter Raleigh je bio taj koji donio prve listove duhana iz američke savezne države Virginije.

Kanabis pronađen u 8 lula

Shakespeareov vrt nije bio jedino mjesto iz kojeg su lule uzete na analizu, već su forenzičari u Stratfordu pokupili još njih nekoliko. Prvi rezultati analiza pokazali su da su se listovi koke definitivno pušili u Engleskoj u ranom 17. stoljeću. Tragovi su pronađeni u dvije lule, no niti jedna od njih nije bila iz Shakespearova vrta. Ono što je pronađeno u njegovim lulama je – kanabis. Sveukupno su analizirana 24 uzorka, a kanabis je pronađen u njih 8. Moguće je da je ovaj pisac bio svjestan loših učinaka koke, dok je marihuanu doživljavao kao sredstvo koje potiče njegov um.

U prilog ovim dokazima idu i citati iz nekoliko njegovih soneta, gdje Shakespeare piše o “korovu” koji se može protumačiti kao marihuana, i o “čudnim spojevima” koji bi mogli predstavljati koku. Britanski psiholog Mark Griffiths je također postavio jednu zanimljivu teoriju. Naime, on je analizirao naslovnicu knjige “Herbal” Johna Gerarda iz 1597. koja se bavi botanikom i na kojoj se nalazi ugravirana slika nekoliko muškaraca. Griffiths tvrdi da je jedan od tih muškaraca William Shakespeare. U “Herbalu” se analiziraju razne vrste “duhana” koje su stigle u Europu u 17. stoljeću, uključujući koku i kanabis. Griffithsova teorija poklapa se rezultatima ove forenzičke analize, no i dalje ne daje stopostotne dokaze da je Shakespeare konzumirao marihuanu.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close