Zdravlje

Što čips radi našem tijelu i zdravlju?

Mnogima jedna od omiljenih grickalica je čips, relativno pristupačne cijene, ukusan i lako dostupan. Međutim, jeste li se ikada zapitali što čips radi tijelu i zdravlju? Nakon ovoga čips ćete izbjegavati u širokom luku.


Suprotno uvriježenu mišljenju, nije svaki čips napravljen od krumpira. Tako su, na primjer, neke vrste čipseva zapravo mješavine pšenice, riže, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Kako objašnjava doktor Joseph Mercola, smjesa od navedenih sastojaka se zgnječi i nakon toga reže u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulji, suši i na kraju se poprska različitim okusima u prahu.Doktor Mercola upozorava kako naoko bezazleni postupak (pečenje čipsa na visokim temperaturama) zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid. To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima, poput čipsa i prženih krumpirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stupnjeva). Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobiva žutu ili smeđu boju, a upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi, piše drmercola.com.

Debljanje

Čips obično sadržava velike količine masnoća i kalorija što može povećati rizik od debljanja i pretilosti. Oko tridesetak grama čipsa, što je otprilike 15 do 20 listića čipsa sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija. Studija iz 2011. objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine otkrila je kako svakodnevna konzumacija 30 grama čipsa dovodi do prosječnog povećanja mase za prosječno i do jednog kilograma tijekom četiri godine.

Kako napominju znanstvenici, veza između čipsa i debljanja jača je nego veza između debljanja i bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, uključujući i mesne prerađevine i zaslađene napitke. Osim toga, višak kilograma i pretilost povezuju se s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih oblika karcinoma, piše healthyeating.sfgate.com.


Tekst: tportal.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close