KarijeraIzdvojeno

Stjepan Orešković: Mi Ličani smo highlanderi, a Tesla je primjer toga kako čovjek bez srca i strasti ništa ne može ništa napraviti

Stjepan Orešković je sveučilišni profesor, znanstvenik, bivši sportaš i političar, ali i vlasnik druge po veličini tvrtke u Hrvatskoj s 11.000 zaposlenih u zemlji i svijetu.


U HTV-ovoj emisiji “U svom filmu” objasnio je po čemu je specifična njegova tvrtka te zašto smatra da svaki njegov zaposlenik bar nešto mora znati više nego on, a između ostalog osvrnuo se i na život i djelo Nikole Tesle iz čijeg rodnog mjesta i sam potječe. Jedno od pitanja voditeljice bilo je – što je to što nose Ličani iz te poprilično okrutne sredine koja je hladna i kamenita?

“Meni je Lika posebno u srcu, svaki dan školskih praznika koje sam mogao provesti sam proveo tamo. Mi Ličani smo highlanderi. Povijest vas jako određuje, a taj prostor je stalno bio na granici svjetova koji su u velikoj mjeri formirali svijest nas Hrvata. S jedne strane smo imali svijet koji je bio duboko pod utjecajem Europe i reformacije, a drugi dio je bio par stotina godina pod turskom okupacijom. Mi smo tu negdje bili stvarno na sredini pa je to razvijalo razne karakteristike koje nisu identične s drugima”, rekao je Orešković.

Kaže da je život Nikole Tesle primjer toga kako čovjek ne može ništa napraviti bez srca i strasti, razmišljajući samo hoće li mu nešto donijeti materijalno bogatstvo ili slavu ili uspjeh

“Obišao sam u Americi mnoga mjesta gdje je Tesla radio, od Niagarinih slapova do kuće bankara J.P.Morgana Kad vidite njegove priče i odnose s tim ljudima, vidite da ga ništa nije moglo fascinirati – ni bogatstvo najvećeg bankara, ni utjecaj Edisona, on je naprosto išao za svojom vizijom. Mislim da kad sanjate o velikim stvarima, ne smijete nikad na to zaboraviti.”

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close