Stižu novi oblici antivirusnih programa

Iva Biondić

Neuronske računalne mreže u suradnji s tehnikama dubinskog učenja omogućavaju izradu pametnijih antivirusnih programa


Računalni sustavi poznati kao umjetne neuronske mreže izrađeni su po uzoru na ljudski mozak, te imaju zadatak oponašati njegov rad – obradu signala, njihovo razumijevanje, te učenje. Ovakav oblik računalstva mogao bi uskoro izroditi i novu generaciju antivirusnih rješenja, smatraju znanstvenici, ali i poduzetnici koji već rade na izradi takvih rješenja.

Neuronska mreža ima mogućnost dubinskog učenja (deep learning), pa je u stanju prepoznavati nove ili mutirane oblike raznih malicioznih programa, samo na temelju analize programa koji već postoje. To bi značilo da bi se antivirusni programi u budućnosti sami razvijali, učili i prepoznavali malware, bez potrebe da se svaki novi oblik zloćudnog softvera prijavljuje u baze podataka. Reaktivno ponašanje antivirusnih rješenja na već poznate i prijavljene viruse i ostale štetočine zamijenilo bi njihovo proaktivno otkrivanje, čim se pojave.

Na razvoju “inteligentnih” antivirusnih rješenja već rade neki startupi, a prvi rezultati su ohrabrujući. Za razliku od postojećih antivirusnih rješenja koja nekoliko mjeseci od posljednjeg ažuriranja mogu otkriti oko 87% novih malicioznih programa, neuronskim mrežama pogonjeni antivirusi otkrivaju njih oko 95%, uz pogreške na razini od tek 0,01%.


 

Tekst: bug.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u