AutomotoVijesti

Stižu nova pravila za polaganje vozačkog ispita

Spremaju se izmjene Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita, a u fokusu su dvije novine.


Prvi prijedlog je da se vozila opreme kamerom koja će snimati ispit, a drugi predlaže zamjenu mjesta instruktora i ispitivača, odnosno da instruktor za vrijeme ispita sjedi na stražnjem sjedaju, a ispitivač na suvozačkom.

Kamera u vozilu bi imala audio i video sustav snimanja te bi bila povezana sa GPS sustavom.

Promjene zakonodavac obrazlaže kao mogućnost detaljnije i jasnije analize cjelokupnog ispitnog procesa, od kontrole rada ispitivača do utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita.

Predsjednik Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore Denis Ožegović je za portal Srednja.hr komentirao moguće izmjene.

Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije je vrlo brz i treba ići ukorak s vremenom. Nadam se da će snimanje ispita omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita. Također, snimanje ispita treba povećati transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita“, rekao je Ožegović.

Druga izmjena koja se predlaže važna je za provedbu ispita B i BE kategorije gdje bi ovlašteni ispitivač sjedio na prednjem sjedalu kako bi imao pristup udvojenim komandama.

Osim osobe koja polaže ispit i ispitivača, u vozilu prisutan može i ne mora biti instruktor, što je zbunilo pripadnike Udruženja jer smatraju da se tako ispitivača stavlja u zahtjevan položaj.

Stav Udruženja autoškola, ali brojnih instruktora i dijela ovlaštenih ispitivača jest da je ovakav prijedlog neopravdan i neutemeljen. Budimo pošteni i priznajmo da ovlaštenog ispitivača stavljamo u zahtjevan položaj: mora provoditi ispit, praktično i na devet različitih vozila i njihovih osobina dnevno, upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za to vrijeme mora imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa, kako bi mogao na vrijeme reagirati u opasnoj situaciji. Jedan od zadataka možda neće stići obavljati na optimalan način”, poručio je Ožegović i dodao da se Udruženje zalaže da instruktor vožnje sjedi na svom radnom mjestu, kada je u vozilu autoškole.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close