Lifestyle

Stiže promjena vremena!

NAKON što je Hrvatska danima bila okovana snijegom i ledom, vremenske prilike tijekom vikenda i početkom tjedna drastično će se promijeniti.


Naime, DHMZ je za vikend najavio porast temperature od nekoliko stupnjeva, pa će tako danas i sutra unutrašnjost mjeriti oko 7 stupnjeva Celzijevih. Split će mjeriti i do 16 stupnjeva Celzijevih, a neće puno drugačije biti ni u ostatku Dalmacije. U Slavonskom Brodu temperatura će rasti do 10 stupnjeva Celzijevih.

Početak tjedna na kopnu donosi još više temperature. Zagreb će u ponedjeljak mjeriti do 12 stupnjeva Celzijevih, dok će na obali temperatura rasti do 16 stupnjeva Celzijevih.

zagreb_dhmz_temp

Radi se o velikoj temperaturnoj promjeni, budući da se u danima nakon Nove godine temperature znala spustiti i na minus 11.

Snijeg će se sljedećih dana ubrzano topiti, a za sve je kriva južina i kiša koja neumorno pada. Sve su to glavni preduvjeti za rast rijeka.

Očekuje se porast vodostaja

“Očekujemo prije svega porast vodostaja na Kupskom području, znači Kupa, Korana, Glina, Mrežnica, tu di imamo najviše snijega. Ali očekujemo porast i na potezu Zagreb-Sisak gdje ćemo do četvrtka imati maksimalne vrijednosti, trenutno su one u razini pripremnih mera za obrane od poplava“, rekao je za RTL Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Temperatura će preko vikenda još rasti, a krajem vikenda i sljedeći tjedan rast će i do 10 stupnjeva. Kiša također nastavlja padati, ponajviše sa subote na nedjelje i s nedjelje na ponedjeljak.

Osim Hrvatskih voda ,u pripravnosti su i službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

“Sva mjesta su u istom sustavu opasnosti, ali se nadamo da se mjere koje se poduzimaju kao preventine mjere i one sada biti zadovoljavajuće kako bi vremenske nepogode prošle bez posljedica za građane i domove”, rekao je Petar Vitas, zamjenik ravnatelja DUZS-a.

“U Zagrebu očekujemo vodostaj oko 200 centimetara što je zanimljivo jer je bio na – 280 što znači da ćemo imati 5 metara porasta”, kazao je Čavlović.


 

Tekst: index.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close