VijestiZdravlje

Stiže prava lička zima: Izbjegavajte izlazak na otvoreno i toplo se obucite!

Sudeći prema prognozama dani pred nama, pogotovo produženi vikend, Blagdan Tri kralja, subota i nedjelja biti će iznimno hladni. Najnovije prognoze kažu da će se živa u termometru u Gospiću najniže spustiti do -20 Celzijevih stupnjeva upravo u subotu.


Niske temperature ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti. Zbog toga su DUZS –Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić, Stožer civilne zaštite Ličko senjske županije,Policijska uprava ličko senjska ,Društvo Crvenog križa Ličko senjske županije, Vatrogasna zajednica Ličko senjske županije, HGSS Stanica Gospić uputili važne savjete građanima.

Zbog iznimno niskih temperatura najavljenih za narednih nekoliko dana što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake, ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja, u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte ne smrzavajuću tekućinu.

U slučaju snijega i poledice kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom, ako kraj Vas stanuju starije i nemoćne osobe obiđite ih, te im pomozite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu, budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima, temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Više na lika-express.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close