VijestiTehnologija

Stiže nam najdulja pomrčina mjeseca ovog stoljeća

Čak 103 minute trajat će pomrčina punog Mjeseca koji će biti ‘krvav’ na noćnom nebu. Najbolje će se vidjeti iz dijelova Afrike i jugozapada Azije te Indije, piše 24 sata


Zaljubljenici u nebeske fenomene 27. srpnja imat će priliku vidjeti najdulju potpunu pomrčinu Mjeseca ovog stoljeća. Sljedeća koja će nadmašiti ovu po trajanju stiže tek 2123. godine, navodi NASA.

Potpuna pomrčina Mjeseca javlja se kad se poravnaju Sunce, Zemlja i Mjesec koji zbog sjene našeg planeta ima crvenkasto-narančasti sjaj. Upravo zbog toga takve pomrčine često se punom Mjesecu pripisuje i naziv krvavi.

Razlog za takve različite nijanse crvenkastog sjaja su atmosferske prilike na Zemlji koje utječu na prolazak svjetlosti, pa količina prašine, vlage, oblaka ili čak i vulkanske prašine može utjecati na boju Mjeseca.

Ova porčina trajat će sat i 43 minute, no najbolje će biti  vidljiva iz dijelova Afrike, Bliskog istoka i Azije, dok će iz naših krajeva biti vidljiva za izlaska Mjeseca. U siječnju nam dolazi nova pomrčina koja će se odlično vidjeti i iz Europe.

Inače, da u trenutku pomrčine Mjeseca stojimo na površini našeg satelita, nju bi vidjeli kao prsten oko Zemlje.


 

Komentari

Komentara


Izvor: 24 sata | Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close