Zdravlje

Stiže brzi test koji može otkriti koronavirus za samo 5 minuta

Molekularni test pronalazi tragove genoma koronavirusa koji se lako može detektirati kada je prisutan u velikim količinama.


Američka kompanija Abbott Laboratories koja proizvodi medicinske aparate i opremu predstavila je test na koronavirus koji može otkriti zarazu za svega pet minuta. Osim toga, test koristi postojeću tehnologiju malih i prijenosnih uređaja i može ga se koristiti u svakoj medicinskoj ustanovi, javlja Bloomberg.

Taj proizvođač medicinske opreme planira od 1. travnja proizvoditi 50.000 testova na dan, rekao je John Frels, potpredsjednik Abbotta za istraživanje i razvoj.

Molekularni test pronalazi tragove genoma koronavirusa koji se lako može detektirati kada je prisutan u velikim količinama. Detaljna provjera kojom bi se definitivno isključila zaraza može potrajati do 13 minuta. Kompanija je objavila da je njen test dobio hitno odobrenje američkog FDA-a, Agencije za hranu i lijekove za korištenje u autoriziranim laboratorijima i ustanovama za skrb o pacijentima.

SAD, kao i ostatak svijeta se muči s proizvodnjom dovoljno testova za otkrivanje virusa. Hrvatska, po mnogim kritičarima, testira premalo, laboratorija je svega nekoliko i testiranja dugo traju. Masovno proizvedeni, dostupni i time jeftiniji testovi koji bi potvrdili infekciju u svega pet minuta bili bi revolucija u borbi protiv korone.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close