Stipe Božić savjetuje: Na planinarenje nikako bez mobitela!

Iva Biondić

Opreza nikad dosta u planinama – neka vas ljeti temperature ne zavaraju, ponesite rezervnu odjeću i kabanicu ili vjetronepropusnu jaknu. Obavezno napunite mobitel


Više od 1000 akcija spašavanja zalutalih izletnika odradio je u 2015. godini sa svojim kolegama pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Stoga smo njega i jednog od naših najiskusnijih alpinista Stipu Božića upitali za savjete koje je neophodno upamtiti ako planirate makar u šetnju planinom. Naime, kako ističe Vinko Prizmić, HGSS s planine najrjeđe spašava planinare koji su prošli edukaciju i u planinu idu organizirano.

– S druge strane, stranci za koje ne znamo jesu li planinari pa ih svrstavamo pod turiste često zanemaruju opasnosti te specifičnosti našeg područja – kaže Prizmić.

Naprimjer, dodaje, jako sunce u Dalmaciji koje se reflektira od mora i bijelih stijena, ljuti krš i nepregledan prostor pun škrapa za koji se može reći da je poput labirinta. Vidljivost je dobra i turistima se čini da je lako prošetati primjerice do Biokova i onda upadnu u klopku.

Više na 24sata.hr


Foto: Stipe Božić facebook

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u