Stiglo nam je sunce, ali ne i zadugo: Stiže nova sredozemna ciklona!

Minusi će biti uglavnom rezervirani za Gorski kotar i Liku, ali će zato umjeren sjeverac pojačati taj osjet hladnoće


Jaki orkanski udari bure obilježili su subotu, ali i adventsku nedjelju na sjevernom Jadranu, osobito pod Velebitom. Bura se smirivala, ali osjetno i postupno. S olujnih, na jake i tek u noći na umjereno jake udare. Posljedica je to odmicanja jedne ciklone dalje na istok i smanjivanja razlike u tlaku između atmosferskih sustava. Stabilizacije nema na vidiku. Ovaj tjedan stiže nova sredozemna ciklona, koja će čini se rubno djelovati na vrijeme u našoj zemlji.

DO KRAJA PONEDJELJKA

Novi tjedan je na moru počeo sunčanim, ali hladnim vremenom nakon vedre noći. Bura će biti uglavnom slaba do umjerena. U unutrašnjosti uz dosta niskih oblaka, često i magle koja će smanjivati vidljivost, na istoku i manje od 200 metara. Temperatura će prema sredini dana blago rasti…

Drugi dio dana u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj obilježit će izmjena oblačnih i sunčanih razdoblja. U istočnijim predjelima će slab istočni vjetar podržavati sunčanije prilike. Za razliku od prethodnih dana, bit će malo hladnije.

Slavoniju, Baranju i Srijem očekuje hladno popodne uz slab istočni i jugoistočni vjetar i maksimalne temperature oko 7 °C. Bit će uglavnom oblačno, ali ipak i uz kraća sunčana razdoblja sredinom dana.

Dalmaciju i njezinu unutrašnjosti popodne će polako prekrivati visoki oblaci, koji neće kvariti dojam sunčanog vremena. Uz slab vjetar južnih smjerova i temperature od 13 °C do 16 °C bit će prohladno.
Visoke koprenaste oblake na sjevernom Jadranu će već od sredine dana zamijeniti tamni grudasti oblaci. Slabe oborine se očekuju tek navečer uz zapadne obale Istre i na Kvarneru. Uz maksimalce oko 13°C uz obalu, do 5 °C u gorju bit će malo hladnije, unatoč slabom vjetru.

U NASTAVKU TJEDNA NA KOPNU

Na kopnu opet slijedi oblačniji i još hladniji period. U gorju će sredinom tjedna padati snijeg, stvorit će novi tanji snježni pokrivač. U ostatku unutrašnjosti u srijedu i četvrtak padat će slaba kiša, ali lokalno i kratkotrajno. Minusi će biti uglavnom rezervirani za Gorski kotar i Liku, ali će zato umjeren sjeverac pojačati taj osjet hladnoće. Kraj tjedna za sada je izgledan kao suh i malo manje hladan.

U NASTAVKU TJEDNA NA MORU

Promjena putanje nove sredozemne ciklone utječe i na vrijeme na Jadranu. Očekivane oborine su smanjene, koncentrirane i lokalizirane na jugu zemlje, tek još samo u utorak u Istri, na Kvarneru i otocima. No, zasigurno stiže nova epizoda olujne bure, a potkraj tjedna i južina. Neugodan uvod u prosinac.


 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close