Događanja

Stephen King objavio svoj 68. roman

Čini se da je ova godina za Stephena Kinga jedna od boljih. Početkom godine je izdao roman Revival, (pre)dugo očekivani nastavka Usijanja, a sad je izašao i drugi dio trilogije Bill Hodgens naslovljen Finders Keepers.


No, Mellamy je u tom sobičku ostavio blago od neprocijenjive vrijednosti: stotinjak bilježnica koje je njihov idol prije smrti vlastoručno ispisao pjesmama, kratkim pričama i čak dva neobjavljena romana. Te su ga bilježnice odvele do skrivenog blaga koje je pak on iskoristio kako bi financijski pomogao roditeljima nakon što je njegovog oca pregazio luđak dok je čekao pred zavodom za zapošljavanje (to je poveznica s prvim dijelom trilogije).

Pametan roman bez tipičnih elemenata nadnaravnoga

Finders Keepers je primjer pametno osmišljenog romana, ali mu nedostaje onog prepoznatljivo kingovskog – elemenata nadnaravnoga. Osim toga, ovaj je put poznati autor svoje čitatelje odlučio zakinuti i za brdo zagonetki kojima njegova štiva inače obično obiluju. Stvar je vrlo jednostavna – jedno se logično pretače u drugo, a svaka slučajnost ima svoju posljedicu.

Ali kakav bi to Stephen King bio veteran ove vrste književnosti da u tom svom 68. po redu romanu u kojem cijelu radnju nose samo tri lika nije dodao još jednu značenjsku razinu? Istina, vjernim čitateljima će se možda učiniti da ovdje nedostaje one uobičajene krvave akcije. No, ono o čemu je King u ovom romanu odlučio govoriti, a činio je to već i prije u Miseryju, je moć književnosti. Opisao je ono što se može dogoditi kad netko tko je predoslovno shvatio fikciju istu odluči prevesti u stvarnost.

Ova je tema, kao što smo utvrdili, Kingu već poznata. Bavio se je njome na ovaj ili onaj način već u nekim svojim djelima. No, novo je to što ovdje mrvi pisac ne napada iz groba uz pomoć neke magije, nego to čine njegove knjige. Na početku mladi Saubers spašava svoju obitelj, a onda mu zbog toga prijeti opasnost od muškarca koji ne oprašta olako.

I treći dio dolazi uskoro

Treći dio trilogije, End of Watch, trebao bi svjetlo dana ugledati već iduće godine. O čemu će se u tom posljednjem nastavku raditi svakom će čitatelju postati jasno nakon što se glavni negativac prvog dijela probudi iz kliničke smrti.


Tekst: telegram
Foto: fourthstreetreview

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close