Tech

STEMI, Programerko i Code Club u Gospiću predstavili projekt “HRVATSKA STVARA”

U četvrtak, 22. ožujka u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću održano je predstavljanje projekta “Hrvatska stvara” u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Gospića.


STEMI, Progamerko i Code Club gospićkim školarcima su predstavili projekt Hrvatska stvara čiji je cilj što više mladih zainteresirati i motivirati za tehnološke inovacije, ukazati im na tehnološku budućnost te potaknuti da rade na vlastitim projektima.

Marin Trošelj, jedan od tvoraca Hexapoda i direktor STEMI-ja, tehnološke tvrtke koju su prepoznali i svjetski giganti, kroz zabavnu i motivacijsku prezentaciju predstavio je robota Hexapoda i zanimljivu avanturu njegovog kreiranja i programiranja.

Sve je počelo na natjecanju „elektroboj“ na FER-u, na kojemu je bio izazov napraviti nešto novo u budžetu do 1000 kuna, prijavili smo se na to natjecanje i odlučili napraviti Hexapod. Osvojili smo prvo mjesto na natjecanju i kasnije smo napravili većeg robota i stvorila se ideja da to možda može biti edukacijski robot. Prezentirali smo svoj rad na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES 2017 u Las Vegasu, gdje su nam prišle velike tvrtke kao što su Amazon, Apple… a od Intela smo dobili poziv da se predstavimo u sklopu Intelovog štanda na Maker Faire sajmu u Bay Area, San Francisco. Trenutno se radi na novom robotu koji će uskoro izaći na tržište, ispričao je Marin Trošelj.

Nakon toga je predstavljen Programerko, udruga građana koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike kroz radionice koje se provode tijekom školskih praznika.

Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali se vrlo brzo proširio po cijelom svijetu i sad je prisutan u više od 100 zemalja.

Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu, zamišljena tako da se djeca nalaze jednom tjedno po sat vremena i uče programirati na jedan zabavan i kreativan način izrađujući projekte, animacije, web stranice, igrice… gdje imaju dodatne izazove i nakon svakog tog sata dobiju nešto što su napravili, što ih veseli i što ih potiče da idu dalje. Osnovna bit programa je ta što je besplatan i volonterski, vrlo je jednostavan za organizirati, potreban je samo prostor opremljen s računalima i osoba koja će raditi s djecom, koja ne mora nužno biti tehničke prirode (može biti bilo tko tko hoće raditi s djecom i skupa učiti s njima). Code club obilazi sve županije i ideja je da se osnuju 2 nova Code Cluba po županiji. Trenutno u Hrvatskoj osnovano je 40-tak klubova, a mi želimo po 2 u županiji, znači potrebno je još 42. Mi ubiti prezentiramo kako se i u Hrvatskoj može uspjeti, kako je tehnologija važna i kako je važno početi od najmlađih, kazala je Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Osobno ću biti volonter u Code Clubu koji se osniva za našu županiju. Interes djece za programiranje je velik. Na prvoj radionici bio je prisutan 31 učenik. Code Club obuhvaća učenike od 7-13 godina. Nadam se da ćemo u daljnjem radu zainteresirati još učenika, ali i volontera za ovu vrstu edukacije, izjavila je Paula Perković, predsjednica Zajednice tehničke kulture grada Gospića.

Nakon prezentacije projekta, učenici su sudjelovali na radionicama programiranja u Scratch-u na kojima su se bolje upoznali s Code Club inicijativom i imali su priliku isprobati voditi robota Hexapoda.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close