Zdravlje

Kako stati na kraj pretjeranom znojenju?

Ukoliko imate problema sa znojenjem, znate da vam u većini situacija to izaziva neugodnosti. Posebno je problem znojenja izražen kod osoba koje dosta vježbaju.


Znoj sam po sebi nema miris, ali potiče rast bakterija koje se prirodno pojavljuju na vašoj koži. Ova bakterija razgrađuje znoj i oslobađa masne kiseline, koje stvaraju neugodan miris. Međutim, uz pomoć nekoliko savjeta možete umanjiti znojenje. Pogledajte neke od njih.

NOSITE UGODNU ODJEĆU

Nosite ugodnu odjeću izrađenu od prirodnog materijala, kao što je pamuk. Svila je također prirodni materijal, ali znoj može trajno oštetiti ovu osjetljivu tkaninu, tako da ako patite od pretjeranog znojenja izbjegavajte nošenje svile. Prirodne tkanine dopuštaju cirkulaciju zraka.

ZDRAVA PREHRANA I VJEŽBANJE

Vježbe mogu poboljšati ukupnu cirkulaciju u vašem tijelu što utječe na hlađenje i da vaše tijelo duže ostane “hladno“. Masti utječu na povećanje unutrašnje tjelesne temperature, pa se pobrinite da redovno vježbate i da jedete uravnoteženu zdravu hranu, s puno sviežeg voća i povrća.

IZBJEGAVAJTE STIMULATIVNA PIĆA

Kofein, alkohol i energetska pića stimuliraju živčani sustav i mogu izazvati pojačano znojenje. Pokušajte što manje koristiti energetska pića i pijte najviše dvije šalice kave ili čaja dnevno.

PIJTE PUNO VODE

Prema riječima nutricionista jedna litra vode ide na 25 kg. Stoga izračunajte koliko biste vi trebali biti vode dnevno s obzirom na važu težinu.

KORISTITE DJEČJI PUDER

Prekomjerno znojenje može izazvati peckanje i bol, pa na osjetljiva područja poslije tuširanja nanesite dječji puder u prahu. On će vam pomoći da zadržite kožu glatkom i suhom.

ANTIPERSPIRANTI / DEZODORANSI

Antiperspiranti mogu biti vrlo efikasni u smanjenju znojenja i maskiranju mirisa. Također možete kupiti sprejeve za hlađenje lica. Ukoliko se pretjerano znojite možete kupiti jači antiperspirant koji sadrži aluminijev klorid koji se primjenjuje noću na suhu kožu, pa je efikasniji u blokiranju znojnih žlijezda. Međutim ovakvi preparati koji blokiraju žlijezde nisu dobri za zdravlje.

ŽALFIJA

Za žalfiju se odavno smatra da smanjuje znojenje, tako da možete piti čaj od ove biljke i to dva puta dnevno.


 

Komentari

Komentara


Izvor: budiin.24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close