Turizam

STAROM CESTOM: Alkarski grad koji živi svoju prošlost

Prije nekoliko tjedna krenuli smo na put starom cestom. Na našem putu postaje su nam bile KarlovacRakovicaKorenicaGračac i Knin . Današnja postaja nam je Sinj.


Smješten na jugu Hrvatske Sinj je naseljen još od prapovijesti, a starosjediocima se smatra ilirsko pleme Delmati. Kroz dugu povijest gradom su vladali mnogi, od hrvatskih knezova bili su to Šubići i Nelipići. Nakon Kraljevine SHS, a zatim i Jugoslavije, Sinj je konačno pripao samostalnoj Republici Hrvatskoj.

21208996_10155622374354076_293688743_n
Instagram

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Veličanstvena crkva Čudotvorne Gospe Sinjske dominira glavnim trgom. Gradnja je trajala od 1699. do 1712. godine, i sve do danas je zadržala svoj izvorni izgled. Središnje mjesto ove građevine zauzima slika Čudotvorne Gospe Sinjske. Naslikao ju je nepoznati autor, prema nagađanjima datira iz u 15. ili 16. stoljeća. Gospa vjerno bdije nad svojim pukom, otkako su je iz Rame, potjerani turskom najezdom donijeli u Cetinsku krajinu.

Legenda kaže i da je njenim čudotvornim utjecajem Sinj 1715. zauvijek oslobođen turske vlasti. U znak zahvalnosti, Sinjani su sliku 1716. okrunili zlatnom krunom na kojoj piše IN PERPETUUM CORONATA TRIUMPHAT – ANNO MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi – 1715.).

Muzej Cetinske krajine

Utemeljen 1956. godine, središnje je mjesto čuvanja bogate kulturno – povijesne baštine Cetinske krajine. Muzej obuhvaća arheološku, numizmatičku, kulturno – povijesnu, etnografsku i prirodoslovnu zbirku te zbirke oružja, fotografija i fotografskoga pribora, dokumenata, razglednica, plakata te umjetničku zbirku u kojoj su najzastupljeniji umjetnici iz Cetinske krajine.

Sinjska tvrđava – Stari grad

Bila je utočište vojnicima i narodu kod turskih najezdi i opirala se osvajačima. U samom srcu tvrđave nalazila se crkva sv. Mihovila u koju su, na oltar sv. Barbare, franjevci iz Rame položili dragocjenu i čudotvornu sliku Gospe od Milosti. Ostatci stare tvrđave i nakon stoljeća vjerno bdiju nad sinjskom varoši i pruža prekrasan pogled na cijeli Sinj.

Muzej Sinjske Alke

Alkarski dvori s Muzejom Sinjske alke, smješteni su u jednom od rijetko čuvanih mletačkih kvartira sačuvanih u Dalmaciji.

Muzejski postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike. Posebno je zanimlji postav koji predstavlja prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini a prikazana je i rekonstrukcija bitke pod Sinjem iz 1715. gdje možete doživjeti tu slavnu bitku, doduše, u multimedijalnom obliku.

Rijeka Cetina

Cetina izvire na nadmorskoj visini od 385 metara, na sjeverozapadnim obroncima Dinare blizu sela Cetina, 7 km sjeverno od Vrlike. Cetina očarava s čak osam izvora, od kojih je najveći Glavaševo jezero, dubok je čak 130 metara. Ova ljepotica izvrsna je za bajkovito iskustvo kanu safarija.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot Instagram Visit Sinj

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close