Turizam

STAROM CESTOM: Odmor potražite na Rastokama i u Baraćevim špiljama

Prije nekoliko dana krenuli smo na put starom cestom. Naša prva postaja bila je Karlovac, danas nastavljamo putovanje a naše odredište je Rakovica. Smještena u najjužnijem dijelu Karlovačke županije, Rakovica se prostire na površini od 261km2. Tek je nekoliko kilometara udaljena od nacionalnog parka Plitvička jezera.


Rastoke

Majka priroda stvorila je svojevrstan “uvod” u Plitvička jezera na utoku rijeke Slunjčice u Koranu. Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa, a u rupama rastočke sedre žive i vidre, koje su se vratile nakon dužeg izbivanja u velikom broju. Zbog te skladnosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Pravi su odmor za dušu i tijelo.

11709512_10153460834734076_4220039425581890038_n
Izvor: Redakcija LikaClub

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje pronaći ćete oko šest kilometara istočno od Rakovice (magistralna cesta Zagreb-Split).  Špilja se prvi put spominje 1892. godine, ali do danas nije utvrđeno zašto se naziva baš Baraćevom. Jedno od objašnjenja je da je mađarska vojska koja je u vrijeme Austro-ugarske monarhije bila stacionirana u blizini špilje zbog prijateljskog odnosa domicilnog stanovništva prozvala špilje – prijateljske špilje ili na mađarskom barátságos barlangok. Kasnije u iskrivljenoj varijanti izgovora lokalnog stanovništva nastalo je ime Baraćeva špilja.

Špilje su zaštićeni geomorfološki spomenik prirode. U ove vruće dane posjet ovom čudu prirode je idealan odabir, uzmemo li u obzir kako je temperatura u špilji samo 9 stupnjeva.

Stari grad Drežnik

Stari grad Drežnik u povijesnim se izvorima spominje već u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća taj je frankopanski dvorac bio pod stalnom prijetnjom Turaka, a 1592. godine konačno je i pao u njihove ruke. Oslobođen je tek krajem 18. stoljeća.

2015. godine povijest se ponovila i povijesni vidikovac ponovno je u funkciji. Danas se s njegove obnovljene kule pruža prekrasan vidik na krajolik rijeke Korane.

Ako se odlučite za posjet ovom kulturnom mjestu imati ćete priliku prošetati poučnom stazom “Stari grad” i kanjonom Korane. Ruta duga 2000 metara pruža mogućnost upoznavanja bogatstva biljnog svijeta kojima, a uz malo sreće možete sresti i neku od životinjskih vrsta koje žive na tom području.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Turistička zajednica općine Rakovica | Foto: Slavko Bionda / Baraćeve špilje

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close