Turizam

STAROM CESTOM: Odmor potražite u Cerovačkim pećinama, a oni željni adrenalina na Unu

Nakon što smo prošli Karlovac, Rakovicu i Korenicu današnje putovanje starom cestom nastavljamo u Gračacu. Gračac je smješten u prostranoj udolini u južnoj Lici. Razvio se na raskrižju putova od Gospića prema Kninu i Krbave prema Dalmaciji. Na području Gračaca nalazila se srednjovjekovna  župa Otuča u kojoj su obitavale plemenite hrvatske obitelji koje su sačuvale slobodu i pravo samouprave.


Današnje naselje Gračac jače se razvija u razdoblju Hrvatske vojne krajine kao važna obrambena točka prema turskoj Bosni, a u to je vrijeme izgrađena nova strateška vojna cesta Viva Militare II. Prometna važnost Gračaca još je više porasla nakon otvaranja ličke pruge 1925. godine.

20747592_10155561626884076_316537774_o
Izvor: Instagram

Cerovačke pećine

Cerovačke pećine nalaze se jugozapadno od Gračaca u južnom dijelu Parka prirode Velebit.

Otkrivene su tek prilikom izgradnje Ličke pruge prema Split 1924. godine, a otkrio ih je Nikola Turkalj. Lička pruga dala je i ime pećinama, po željezničkoj postaji Cerovac na padini velebitskog brda Crnopac (1403m). Iako danas ne nastanjuju pećinu, Cerovačke pećine su jedno od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj.

Pećinski sustav sveukupno je dug oko 8 kilometra, od čega je Gornja pećina duga 3835 metara, a Donja 4058 metara. Lovac na spiljske medvjede u ovim špiljama živio je pred oko 20 000 godina.

 Ostaci utvrde Zvonigrad

Zvonigrad je nekoć bila starohrvatska kraljevska utvrda koju je podigao hrvatski kralj Dmitar Zvonimir. U 13. st. bilježi ju se kao posjed Šubića, u 15. st. kao posjed Kurjakovića. Opustila je u mletačko turskim ratovima16. st. Dio stanovnika odselio je na poluotok Istru u mjesto Premantura. Danas je ovo velebno zdanje samo ruševina od koje su ostale samo kule, a leži na jednome istaknutom Velebitskom brijegu ponad doline Gornje Zrmanje uz samu cestu Gračac-Knin.

20747784_10155561626709076_791003188_o Rafting na Uni

Rafting na rijeci Uni prava je stvar za sve one željne dobre avanture. Za vrijeme visokog vodostaja težina vode jest IV. stupnja, dok je pak za vrijeme niskog vodostaja možete se prepustiti rijeci i uživati u njezinim kristalno čistim vodama, sedrenim slapovima, zelenim obalama i strmim kanjonima. Dionica Štrbački buk – Lohovo

Na samoj granici lijepe naše i susjedne nam  Bosne i Hercegovine Una se obrušava niz Štrbački buk koji je ujedno jedna od najveličanstvenijih prirodnih atrakcija. Štrbački buk je nezaobilazno odredište svih ljubitelja raftinga i polazište za jednu od najprivlačnijih rafting dionica na Uni.

Lov i ribolov

Ljubitelji lova i ribolova dolaze na svoje, netaknuta prirodna i prostranstva ovog područja pružaju velike mogućnosti upravo za za lov i ribolov . Od divljači, ovdje se mogu vidjeti: divlja svinja, jelen, srna, medvjed, lisica, kuna zlatica, a bistre i hladne vode Une iznimno su bogate ribom. Uloviti se mogu potočna pastrva, lipen, klen…


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook, screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close