Turizam

STAROM CESTOM: Karlovac – posjetite utvrdu Dubovac, ali i vojni kompleks Turanj

S novim poskupljenjima putovanje autocestom postalo je pravi luksuz i čini se kako će se ovoga ljeta, do svog odredišta, sve više putnika odlučiti baš za staru cestu i tako uštedjeti nešto novca.


Što učiniti s ušteđenim novcem cestarine? Primjerice možda će dobro doći za plaćanje ručka uz staru cestu ili pak neki dulji izlet, poput posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera ili slikovitim Rastokama, izbor je u potpunosti na vama. Kako bi vam olakšali ove slatke muke predstavi ćemo vam sve čari “stare” ceste.

Danas krećemo na put a naša prva postaja je Karlovac.

Grad Karlovac smjestio se u srcu Hrvatske na sutoku četiri rijeke – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Nalazi se 55 km jugozapadno od Zagreba i smješten je na 112 m nadmorske visine. Današnje gradsko područje Karlovca zauzima površinu od 402 km2, spada u srednje velike hrvatske gradove sa svojih 60.000 stanovnika.

Stari grad Dubovac

Dok se vozite pored Karlovca, prema moru, na nekoliko sekundi, s vaše lijeve strane, vjerojatno ste već primijetili dvorac koji ponosno stoji na vrhu brda. Riječ je o utvrdi Dubovac. Kako je izgrađen na brežuljku sa pogledom na grad (oko 13.stoljeća), Stari je grad bio domom brojnim grofovima i plemićima kroz godine.

Toranj sadrži stalnu postavu povijesti utvrde, i otvoren je javnosti. Malo niže niz ulicu se nalazi Župna crkva Svete Marije Snježne.

castle-1044968_640
Izvor: Pixabay

Tijekom svibnja stari grad otvara dane Sajam Vlastelinstva, i tako vam omogućuje da se baram na kratko vratite u  Srednji vijek.

Poučne staze i šetnice

I ljubitelji šetnje u Karlovcu svakako dolaze na svoje. Poučna staza Kozjača vodi vas kroz šumu koja se nalazi na samom rubu grada i duga je čak 4,5 kilometra u dužoj, a 2,3 kilometra u kraćoj varijanti.

Tijekom sezone idealna je i za ljubitelje gljiva ili kestena. Vrijedi napomenuti kako je vrlo popularna destinacija i Planinarski dom “Zvonimir Plevnik” na Kalvariji,  te Seljanova šetnica, koja vodi od rodne kuće istraživača do Vile Anzić u kojoj danas djeluje Centar za ekspedicionizam “Braća Seljan”.

Vojni kompleks Turanj

Na južnim prilazima gradu između državne ceste Karlovac-Slunj-Plitvice-Split i rijeke Korane, nalaze se ostaci austrijske vojarne, svjedok zanimljive i bogate vojne prošlosti grada.

Baš na  Turnju  hrvatski branitelji su uspjeli zaustaviti pokušaje zauzimanja grada, ovdje su vođeni  i mnogobrojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani. Stoga i ne čudi činjenica Turanj za Karlovčane predstavlja simbol pobjede.

Danas tamo možete vidjeti ostatke objekata oštećene u ratnim djelovanjem za vrijeme Domovinskom ratu. Na prostoru oko objekata smještena su sredstva borbene tehnike iz zbirke oružja i vojnih vozila Domovinskog rata.

Gastro ponuda

Karlovac ima bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu. Okrjepu možete potražiti u nekom od restorana koji nude tradicionalnu hranu, ali i street food te jela najpoznatijih svjetskih kuhinja. Više informacija možete pronaći ovdje.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Turistička zajednica grada Karlovca | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close