Turizam

Stari Grad Drežnik sve bliže ozbiljnoj turističkoj ponudi

Oživljavanje kula iz davnih vjekova u Hrvatskoj postaje trend. Govori to i primjer iz Plitvičkih dolina.

Lokalitet Stari Grad Drežnik u Drežniku kod Rakovice ove godine bio je otvoren za turističke posjete nakon dugogodišnje obnove. Od 15. lipnja do 30. rujna svakog dana turiste je dočekivao informator Turističke zajednice općine Rakovice sa svim potrebnim informacijama o kuli ali i okolnim sadržajima; šetnici kanjonom Korane, poučnoj staza Rute vode dugoj dva kilometra, ali i informacijama o mogućem kupanju.

Rakovica - HTZ v.2

U vrhuncu sezone dnevno je Stari Grad Drežnik posjećivalo do stotinu gostiju, a kulu je ukupno posjetilo oko 1 200 posjetitelja. Turistička zajednica općine Rakovica u kolovozu je organizirala manifestaciju Vitezovi Starog Grada Drežnika koja je uz nastup viteških udruga prikazala srednjovjekovne bitke i vratila sve u prošlost.

Problemi ipak postoje


Stari grad Drežnik i okolni prostor je u vlasništvu Republike Hrvatske, a Općina Rakovica ima suglasnost na obnovu ali i ne na upravljanje prostorom. Upravljanje u smislu da se može organizirati i naplatiti turistički obilazak. Kako je i sama obnova kule od početka išla s ciljem da se otvori za turističke posjete, tako se nastojalo riješiti i pitanje upravljanja, što znači prenošenje vlasništava s države na općinu. Općina smatra da su sa tim došli do kraja te očekuju prije iduće sezone da će biti riješeno.

Vlasništvo izuzetno bitno

S obzirom na činjenicu da je na lokalitetu Drežnika sve više posjetiteja, sve je više i obveza. Informatori, razvoj i uređenje okoliša samo je dio troškova. A osim toga, tijekom ljeta je bilo problema i s vandalizmom. U večernjim satima djeca su često radila nerede i uništavali imovinu, a bilo je čak i provala u kulu. Nemogućnost upravljanja od strane Općine problem je na kojem se trenutno radi s DUDI-jem, a bilo bi od velike važnosti za razvoj nove destinacije Plitvičkih dolina.

Iz Turističke zajednice naglašavaju kako Općina Rakovica priprema Stari Grad Drežnik za financiranje iz fondova Europske unije. U tijeku je izrada idejnog rješenja i projektne dokumentacije kao i aplikacije za natječaj, a također je u fazi i izrada odora serežana 6 muških i 4 ženskih. Kako bi se destinacija nastavila razvijati, očekuje se rješavanje ovih nekoliko problema, s obzirom da je riječ o lokaciji koja u turističkom smislu tek nastaje i ima veliki potencijal.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close