PolitikaIzdvojeno

Starčević iz Gospića: Zajedno smo iznijeli u povijesti i veće terete na svojim leđima pa se nadamo da ćemo i ovome uspješno odoljeti

U četvrtak 26. ožujka 2020. u Gospiću je održana konferenciju za novinare na kojoj je bilo govora o funkcioniranju Grada u jeku epidemije koronavirusom i gradskim mjerama koje je Grad do sada poduzeo kako bi ublažio udar novonastale situacije na građane i poduzetnike.


Konferencija je održana ispred zgrade Gradske uprave uz potpuno zadovoljavanje svih mjera zaštite i govornika i novinara, a javnosti su se obratili gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, zamjenici Krisitina Prša i Ivica Tomljenović, direktor Komunalca Gospić d.o.o. Milan Mataija te ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Gospić Vlado Brkljačić.

Gradonačelnik Karlo Starčević pozdravio je sve građane i zahvalio im na strpljivom i discipliniranom ponašanju. “Ova krizna situacija uzrokovana koronavirusom sve nas je stavila, ne našom krivnjom, u lošu i doista tešku poziciju protiv koje se borimo s nevidljivim protivnikom, a posljedice, bojim se, bit će nesagledive”, rekao je Starčević te u nastavku izlaganja upoznao građane s nizom mjera koje je Grad donio kako bi rasteretio građane i poduzetnike u ovoj nepovoljnoj situaciji.

Svi korisnici usluga dječjeg vrtića tako neće plaćati cijenu vrtića za vrijeme trajanja izvanrednih mjera, a oni koji su u ožujku već platili pola cijene, taj iznos će im se odbiti u onom mjesecu kad djeca krenu ponovno u vrtić, rekao je gradonačelnik. Obustavljeno je i plaćanje produženog boravka u školama, kao i naplata parkirališta.

“Kao gradonačelnik i kao poduzetnik apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ovog zaraznog virusa i da ćemo morati pronaći način da uz mjere Republike Hrvatske i uz drugi niz mjera kao jedinica lokalne samouprave podnesemo teret naših poduzetnika kojima su nastupila doista teška vremena”, rekao je Starčević.

Početkom ovog tjedna Grad Gospić je donio prvu u nizu mjera čiji je cilj suzbijanje i ublažavanje gospodarskih šteta uzrokovanih koronavirusom. Tom odlukom  gospodarstvenici s područja Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada oslobođeni su plaćanja zakupnine za zakup poslovnih prostora i naknade za korištenje javnih prostora na vrijeme od tri mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. Odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente za 2. kvartal 2020. godine, a postoji i mogućnost produženja ovih mjera po potrebi, rekao je Starčević.

“Sve vas, obrtnike i poduzetnike odnosno gospodarstvenike koji imaju zabranu rada molim da ne plaćate komunalnu naknadu za 2. kvartal, a isto tako i spomeničku rentu, a mi razmatramo način kako vas u potpunosti oslobodit plaćanja istih”, rekao je Starčević.

Gradonačelnik je istaknuo da će Grad Gospić i dalje pratiti stanje vezano uz koronavirus te donositi odluke kojima će rasteretiti svoje gospodarstvenike i građane.

Zajedno smo iznijeli u povijesti i veće terete na svojim leđima pa se nadam da ćemo i ovome uspješno odoljeti. Molim vas, u moje osobno ime i uprave grada, imajte razumijevanja i za one koji nam dolaze u ovim teškim trenutcima, pomozimo im, i oni su dio nas, rekao je na kraju izlaganja Starčević.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša naglasila je da komunalne djelatnost u Gradu Gospiću teku normalno bez ikakvih problema, sve gradske ustanove također su se prilagodile ovim teškim uvjetima, dezinficiraju svoje prostore, prilagodile su radno vrijeme.

“Svi službenici u Gradu Gospiću na raspolaganju su građanima. Iako ne prima stranke, Grad Gospić uspješno rješava sve zahtjeve za isplatu porodiljnih i drugih naknada. Zahtjeve primamo mailom, telefonom, pa čak i mobitelom”, rekla je Prša.

Poručila je i članovima brojnih udruga da je potpisivanje ugovora s njima grad prolongirao, sukladno odluci nacionalnog Stožera. Rekla je da će se možda i neke manifestacije koje su bile planirane u ljetnom periodu  morati odgoditi te da će Grad sva neutrošena sredstva preusmjeriti za pomoć gospodarstvenicima s područja grada.

U ovim teškim okolnostima želim reći da poduzimamo sve moguće kako bismo svi zajedno lakše prebrodili ovu krizu, a to ćemo činiti i dalje, rekla je Prša.

Direktor Komunalca Gospić Milan Mataija istaknuo je da se sve djelatnosti ove tvrtke odvijaju svakodnevno bez većih problema. Rekao je da je jučer bilo dosta intervencija vodoinstalatera i električara te da ima dosta intervencija dimnjačara, no sve službe su na raspolaganju 24 sata i promptno otklanjaju kvarove uz poštivanje mjera zaštite.

Djelatnici su maksimalno opremljeni zaštitnim odjelima i sredstvima, a u slučaju potrebe u Komunalcu su spremni i za dezinficiranje javnih prostora, sukladno odluci epidemioloških službi.

Zahvaljujem svim svojim djelatnicima koji u ovim vremenima stvarno požrtvovno obavljaju bitan posao za sve građane, rekao je Mataija.

Ravnatelj gradskog Crvenog križa Vlado Brkljačić je rekao da i Crveni križ u ovoj situaciji radi po drugačijim pravilima, a na prvom mjestu im je pomoć starijim osobama, naročito samcima, koja se sastoji u hrani, higijeni i lijekovima.

U ovom trenutku imamo dovoljno ljudi na terenu, profesionalnih i volontera, tako da svaki dan u potpunosti uspijemo pokriti sve potrebe“, rekao je Brkljačić i dodao da je posljednjih dana sve veći pritisak zbog lijekova za starije građane.

 

O aktivnostima Gradskog Stožera civilne zaštite građane je izvijestio načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović. Istaknuo je da su se nakon potresa prošlog vikenda mnogi Ličani koji žive u Zagrebu morali vratiti u Gospić. Njih je pedesetak, no svi su u samoizolaciji te ne predstavljaju opasnost za građane zbog potencijalne zaraze.

Ovom prilikom je i zahvalio trgovačkim obrtima  koji su se uključili u dostavu prehrambenih artikala i drugih kućnih namirnica starima i nemoćnima na cijelom području Grada Gospića.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close