Tehnologija

Stalan pristup internetu nema čak 57 posto svjetskog stanovništva

Komisija Ujedinjenih naroda za širokopojasni Internet objavila je kako slabi proces rasta korisnika koji imaju pristup Internetu.


Rast korisnika koji pristupaju Internetu ove je godine iznosio 8,1%, dok je 2014. godine iznosio 8,4%. Postoji nesrazmjer između dostupnosti Interneta u bogatim i siromašnim zemljama svijeta jer pristup Internetu u bogatim zemljama ima 90% stanovništva, a u 48 najsiromašnjih zemalja svijeta pristup Internetu ima 10% stanovništva.

Ističe se kako se u 2015. godini 57% stanovnika svijeta (više od 4 milijardi stanovnika) i dalje se neredovito spaja na Internet. Do kraja ove godine 3,2 milijarde ili 43,4% stanovnika svijeta imat će redovit pristup Internetu, što je rast u odnosu na 2014. godinu kada je redoviti pristup Internetu imalo 2,9 milijardi stanovnika. U Ujedinjenim narodima nadaju se da će do 2020. godine 60% stanovništva u svijetu imati redovit pristup Internetu.

Najviše problema s pristupom Internetu imaju žene u zemljama u razvoju te pogotovo u zemljama Subsaharske Afrike gdje u odnosu na žene ima čak 50% više muškaraca kojima je dostupna internetska veza. Što se tiče korištenih svjetskih jezika, na Internetu je prezentirano samo 5% od ukupno 7100 svjetskih jezika.


 

Tekst: bug.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close