KolumneSvemu unatoč

Sretno sve i svima

Svake godine milijarde ljudi diljem svijeta slave nekakve neimenovane blagdane u prosincu. Sve je teže uočiti što se slavi. Važan je onaj dobar osjećaj darivanja, a ljubav je u zraku. Bili vi vjernici ili ateisti, ili vjernici ateisti, ili ateisti koji bi rado bili vjernici, ili vjernici nekršćani koji su malo kršćani, malo nekršćani, htjeli ili ne htjeli postajete dio priče u kojoj nema glavnog lika. Ta je priča predstavljena kao bajka, ili priča za malu djecu i hohoho starca.

Čestitanju blagdana svima pridružuju se svi i to na politički vrlo korektan način. Svima čestitaju sve, nesvjesni svoje nesvjesnosti jer svi ne slave sve. Jedan Židov, na primjer, ne slavi Božić, ali eto, i on se na čestitci pristojno zahvali. Jedan Arapin ne slavi Hanuku, ali se i njemu čestita. Kršćanin ne slavi Kurban Bajram, ali to uopće njima nije bitno. Ateisti ne slave ništa od navedenog, ali su u redu za čestitanje, zašto ne? I svi čekaju Novu godinu, ali, ej, to je tek dogodine, neki su je već dočekali, a neki će je čekati dvaput.

U hrvatskoj riječi Božić krije se Bog. U engleskoj riječi za Božić je Krist. A pristojni čestitari ne žele Boga među ljudima, jer onda bi oni bili manji bogovi od onih kakvi sada jesu. Bog koji postaje čovjekom za njih je nestvarna priča, stoga je pakiraju u božićnu bajku i X-mass, u veselog Duha Božića, u zvončiće i sanjke. Jer, tko je taj koji se usuđuje uzeti na se ljudsku bijedu i postati jednim od nas, a nije ni menadžer ni bankar, ni poduzetnik ni oligarh, nego tamo neki tesarov sin? Prešućuje se, nimalo slučajno, Isus iz Nazareta, Krist, Mesija, Emanuel. On je taj. Reason for the Season, sasvim dobar Razlog za rođendanski party duboko u noć. Korisno je znati- broj pozivnica ograničen.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close