GastroVijestiZdravlje

Sretan Dan cheesecakea – omiljene torte od sira!

Svijetom se proširila američka inačica slasnog kolača, no zemlja iz koje potječe tisućama kilometara je daleko od New Yorka.


Iako je prema nekim istraživanjima utorak najdepresivniji dan u tjednu, ovaj to zasigurno neće biti jer ćemo ga zasladiti jednim od najpopularnijih kolača. Danas Amerikanci slave Nacionalni dan cheesecakea. Svaki povod za slavlje je dobrodošao pa ćemo im se pridružiti.

Iako ga Amerikanci smatraju svojom nacionalnom slasticom i svjetski je postala popularna baš njujorška inačica kolača od sira, domovina cheesecakea je antička Grčka, preciznije otok Samos, 2000 godina prije Krista.

Kolač od sira posluživao se kao svadbena torta, a jeli su ga i sudionici prvih Olimpijskih igara 776. prije Krista. U antički cheesecake išli su med, sir, brašno i pšenica, a jaja su dodali Rimljani nakon što su osvojili Grčku.

Tek će u 18. stoljeću kolač od sira početi nalikovati na ono što danas zovemo cheesecake. Naime, Europljani su tada umjesto kvasca u kolačima i kruhu počeli koristiti tučeno jaje, zahvaljujući kojem je okus kvasca nestao iz kolača te je on postao prava poslastica.

Ovaj slasni kolač širio se Europom zajedno s Rimljanima, a u SAD je stigao početkom 20. stoljeća s europskim emigrantima i zavladao američkim kuhinjama i slastičarnicama.

Ako vam treba povod za napraviti cheesecake (iako smatramo da je on sam po sebi dovoljan povod), danas je pravi trenutak za to. Obilježite i vi Dan cheesecakea!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close