VijestiTurizam

Srednjovjekovni sajam i bitka ovaj vikend u Samoboru!

Povodom 775 godina grada Samobora u nedjelju, 6. ožujka 2016. na livadi Vugrinščak, podno staroga grada Samobora, 11. put za redom održat će se srednjovjekovni sajam i bitka koji obilježavaju događaj iz 1441. godine. Tradicionalno uprizorenje bitke između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića organizira Samoborski muzej u suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Samobora, Vitezovima zelingradskim i udrugom Oživljena povijest Samobora.


Na livadi će biti postavljen vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli. Prijepodne će bubnjari gradom izvikivati proglas Magistrata u kojem se upozorava stanovnike na dolazeću opasnost te da bi se trebali skloniti pod zidine starog Samobora dok ne završi bitka. Prije same bitke razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge uvest će publiku u događaj. Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Kaštelan potom objavljuje prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu. Jelo, kuhana kaša pripremljena po starom receptu, dijelit će se iz velikih kotlova.

Na sajmu će biti majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka odjeća, aromatično bilje… Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitci, a oprost grijeha (počinjenih i budućih) moći će se dobiti po pristupačnim cijenama. Ni ove godine neće izostati tradicijski obrti pa ćete između ostalog kod medičara moći kupiti konjiće (crvene i zelene) zaraćenih vojski.

Pročitajte više na dalje.com


 

Foto: Turistička zajednica grada Samobora Facebook

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close