Turizam

Srednjovjekovne večeri u Velikom Taboru: Jezive priče iz prošlosti

Srednjovjekovne večeri ime je kulturne i turističke manifestacija koja će se održati u Dvoru Veliki Tabor u sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja od 12., 19. i 26. rujna od 14 do 18 sati. Manifestacija okuplja kostimirane sudionike koji će utjeloviti povijesne likove i rasplesti neke zapanjujuće priče s ovoga područja.


Legenda o Veroniki Desinićkoj stara je petstotinjak godina, a progovara o zabranjenoj ljubavi između ove pučanke iz Velikog Tabora i mladog grofa Fridrika, sina velikaša Hermana II. Celjskog. Iako je Fridrik bio oženjen za Elizabetu Frankopan, nije mogao odoljeti čarima lijepe Veronike.Pod okriljem sumnji za ubojstvo supruge, mladi grof organizirao je u tajnosti vjenčanje s Veronikom Desinićkom, a s njom pobjegao u Fridrihštajn u blizini Kočevja. No planove je poremetio njegov otac, koji je vlastitog sina bacio u tamnicu, a Veroniku dao utopiti i zazidati u dvorac Veliki Tabor.Dvor Veliki Tabor jedan je od najljepših i najočuvanijih gotičko-renesansnih dvoraca u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ovaj spomenik kulture nulte kategorije u Općini Desinić Hrvatskog zagorja broji mnoge druge jezive priče o progonu vještica i sudskim torturama koje će biti ispričane na manifestaciji ‘Srednjovjekovne svečanosti’.

Ona oživljava stvarne likove iz naše povijesti uz pomoć brojnih kostimiranih sudionika koji će vrlo živopisno i uvjerljivo dočarati život u dvorcu kao što je posjet kraljevskog visočanstva Sigismunda Luksemburškog i kraljice Barbare. Posjetitelji će moći pogledati srednjovjekovne plesove, dvorske lakrdijaše, stare vještine i zanate te vrlo atraktivne viteške borbe.

Najmlađi posjetitelji će moći pogledati nastup srednjovjekovnog putujućeg kazališta i njihove lutkarske predstave te se uključivati u pojedine muzejske radionice kao što je ono gađanja lukom i strijelom. Više informacija o Srednjovjekovnim večerima u Velikom Taboru pročitajte na službenim stranicama organizatora.


Tekst: punkufer.hr

Foto: Wikimedia Commons

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close