Sredinom mjeseca rijedak fenomen na nebu

Tena Brnad

Zaljubljenici u astronomiju 14. studenog imat će priliku uživati u rijetkom ‘Supermjesecu’, jer će nam naš satelit biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.


Za one koji su propustili Supermjesec u listopadu, ovaj će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mjesec će tada izgledati oko 14 posto veće i 30 posto sjajnije od uobičajenog punog Mjeseca. Ovo je i nabliže što će nam se Mjesec približiti do 2034. godine.

Što je točno Supermjesec? Kako NASA objašnjava, Mjesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planetu od druge. Kad se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mjesec nam se može činiti puno većim i sjajnijim, a ta se pojava naziva Supermjesec. Ovisno o tome odakle se gleda, cijela pojava može se prilično razlikovati, a kod nas Mjesec taj dan izlazi nešto prije 17 sati.

Osim ovih u listopadu i studenom, ove godine imat ćemo još jedan Supermjesec u prosincu koji će 14. prosinca zasjeniti Geminide. Kiša meteora bit će 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u