Lifestyle

Sreća košta 43 000 kuna?

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Angus Deaton smatra da čovjeka može učiniti sretnim jedino iznos od 520 tisuća kuna po domaćinstvu godišnje, odnosno 43 tisuće kuna mjesečno.


On i njegov kolega psiholog Daniel Kahneman prikupili su i analizirali ankete o blagostanju 450.000 ljudi te zaključili da postoji optimalni godišnji prihod za sreću.

Ispitanici su na skali od 1 do 10 ocjenjivali kvalitetu svog života u kategorijama emocionalno blagostanje, stres te učestalost tuge i ljutnje.

Istraživači su zatim podatke povezali s godišnjim primanjima ispitanika.

Rezultati istraživanja nedvojbeno pokazuju da novac ljude doista čini zadovoljnijima. Kako navode u studiji, ako mjesečni honorar ide preko navedenog iznosa, svakodnevno zadovoljstvo i intenzitet iskustva radosti, stresa, tuge, ljutnje i ljubavi koje život čine ugodnim ili neugodnim se – ne povećavaju.

Međutim, kada pojedinac ima nisku plaću, odnosno, prema Deatonovu izračunu, manje od 43 tisuće mjesečno, doživljava pojačanu emocionalnu bol ako mu se dogode životne nedaće kao što su razvod, bolest i samoća.

Studija koju je Deaton radio zajedno sa psihologom Kahnemanom zaključuje da visoki prihodi kupuju životno zadovoljstvo, ali ne i sreću, no da su niski prihodi povezani s nižom procjenom vlastita života i niskom emocionalnom dobrobiti.

“Kao ekonomist imam tendenciju razmišljati da je novac dobar za nas, drago mi je da sam pronašao neke dokaze za to”, kazao je Deaton.


 

Izvor: MojPosao.net

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close