Tehnologija

Spriječite internetske prevare – www.sigurnostnainternetu.hr

Nova internetska stranica www.sigurnostnainternetu.hr građanima daje savjete za zaštitu osobnih i financijskih podataka.

Nedavno provedeno istraživanje Hrvatske udruge banaka o informiranosti građana o internetskim prijevarama pokazalo je visok potencijal da građani postanu lakom metom kriminalcima jer ne znaju i ne čine dovoljno da bi zaštitili svoje osobne i financijske podatke.

Ipak, građani bi mogli učiniti mnogo više, a kako bi im u tome pomogle, HUB i njezine članice pokrenule su internetsku stranicu posvećenu sigurnosti na internetu www.sigurnostnainternetu.hr . Na ovoj stranici možete se upoznati s vrstama internetskih prijevara te pronaći korisne savjete i preporuke za poduzimanje mjera predostrožnosti pri korištenju internetskih usluga, kao i za zaštitu vaših osobnih i financijskih podataka.

Stranica će građanima biti vrlo korisna budući da, prema rezultatima istraživanja, samo 27 posto priznaje da je dobro informirano o zaštiti od internetskih napada. Iznenađuje da tek svaki peti građanin Hrvatske štiti svoje računalo lozinkom, samo sedam posto njih lozinke mijenja redovito, a tek deset posto građana pritom kreira jake lozinke.

Osim lozinki, građanima je i neopreznost pri zaštiti PIN-ova „bolna točka“. Tako gotovo svaka druga osoba u Hrvatskoj otkriva lozinku ili PIN drugima, isto toliko nas PIN-ove ili lozinke zapisuje na papir, a čak 42 posto svoj PIN ne skriva ni pri upisu na bankomatu ili trgovini.

Veći oprez i selektivni kriteriji očigledno su nužni i kada klikamo na linkove te učitavamo privitke iz elektroničkih poruka koje dolaze iz nepoznatih izvora. Čak 88 posto Hrvata nikad se ne odjavljuje sa stranica Internetskoga bankarstva. Tek jedan od pet korisnika interneta koristi antivirusni softver, iako su e-mail poruke s virusom češće nego što mislimo, a mnogi ih ne znaju ni prepoznati.

Lažne elektroničke poruke koje naizgled dolaze od legitimnih organizacija (npr. banaka), a šalju ih prevaranti kako bi dobili pristup korisničkim imenima, lozinkama i podacima s kreditnih kartica građana upravo se ubrajaju u najčešće internetske prijevare. Do ovih podataka prevaranti pokušavaju doći i telefonom ili dolaskom na kućnu adresu (osobito starijih građana) uz lažno predstavljanje kao zaposlenika banke ili policije. S elektroničkim obavijestima o dobitku na lutriji, nasljedstvu ili nagradi susrela se većina internetskih korisnika, a tu su i zlonamjerni programi poput već spomenutih virusa, skrivenih u privicima ili besplatnom sadržaju, putem kojih prevaranti s računala korisnika kradu ili oštećuju podatke.

Kako biste se bolje informirali o postojećim oblicima internetskih prijevara i spriječili ih, te zaštitili privatne podatke na internetu i sigurno provodili bankarske transakcije, korisne savjete pronađite na www.sigurnostnainternetu.hr .

Svakako, informacije podijelite i s ljudima iz bliske okoline te zapamtite da, ako se dobro informirate, većinu prijevara na internetu možete spriječiti sami.

Tekst: jutarnji.hr

Foto: www.bandt.com.au


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close