VijestiTech

SPREMNI I NA PROSVJED Sve manje posla za pirotehničare, u rujnu bi mogli ostati kod kuće

Sve je manje nerazminiranih i opasnih površina u Hrvatskoj. Iz MUP-ova Ravnateljstva za civilnu zaštitu hvale se da je u ovoj godini razminirana veća površina nego u prošloj.


No, pirotehničari nisu zadovoljni. Sada još imaju posla, ali upozoravaju kako bi u rujnu mogli ostati kod kuće.

18 godina Marinko je radio u Hrvatskom centru za razminiranje, prošle godine prešao je u realni sektor i već je iskusio mjesece bez posla, na minimalcu.

Dva mjeseca je bila pauza, 4. i 5. mjesec nismo radili. Radili smo 6., 7., 8., polovicu 9. nećemo raditi.” Jel vas to brine? “Naravno da me brine jer ja ne živim 3 ili 5 mjeseci nego 12. Imam i režije i kredite, kaže pirotehničar Marinko Tomšić.

Prema procjenama sindikata u rujnu bi 500-tinjak pirotehničara moglo biti bez posla.

Najveći razlog što natječaji ne izlaze kontinuirano, to je jedan od najvećih problema za pirotehničare jer smo plaćeni po broju radnih dana, govori Angel Arsov, sindikalni povjerenik za razminiranje u Novom sindikatu.

Problem nije u natječajima za poslove nego u poslodavcima

Iz Ravnateljstva za civilnu zaštitu ističu kako je ova godina bolja od prošle. U prvih 7 mjeseci razminirana su 24 i pol četvorna kilometra, a lani je u istom razdoblju razminirano 19,8 četvornih kilometara. Preostalih 2,7 četvornih kilometara iz tog natječaja razminirat će se u idućih 60 dana.

Smatraju da problem nije u natječajima za poslove nego u poslodavcima.

Poslodavci pak upozoravaju da će možda morati i otpuštati radnike.

Problemi su počeli prebacivanjem Hrvatskog centra za razminiranje u MUP, u Ravnateljstvo civilne zaštite. Tada su sustavi javne nabave prestali ili su usporeni, a isplate prema tvrtkama su počele kasniti, ističe Stjepan Sabolović, predstavnik Udruge poslodavaca u protuminskom djelovanju.

U sindikatu tvrde da su zatražili sastanak s ministrom unutarnjih poslova i premijerom.

Strahujemo od smanjenja plaća i najavljujemo prosvjed ako nas MUP i ministarstvo nastave ignorirati, poručuje Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Za razminiranje su trenutačno otvorena tri postupka javne nabave. Potkraj listopada planira se početi i projekt Velebit na kojem bi se tijekom 5 godina razminiralo 16 četvornih kilometara površine. No, pirotehničari upozoravaju da je tijekom zime na Velebitu gotovo nemoguće raditi.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close