VijestiZdravlje

Sprejevi za čišćenje štete plućima poput pušenja kutije cigareta dnevno

Dva zasebno provedena istraživanja pokazala su da su ženama, koje često čiste kuću kemikalijama, pluća u puno lošijem stanju od onih koji to rjeđe rade. Glavni krivac ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno, piše 24sata


Kućanski proizvodi predstavljaju čak polovicu onečišćenja zraka u gradovima, otkrilo je jedno od ta dva istraživanja.

Istraživanje provedeno u Norveškoj je pokazalo da se kod žena koje su redovito kod kuće čistile kapacitet pluća godišnje padao za 4.3 mililitra brže, a kod žena koje se profesionalno bave čišćenjem za čak 7.1 mililitara, piše Mirror. Također, u puno više slučajeva se pojavljivala i astma.

Konstantno čišćenje s njima oslabljuje pluća tako što oštećuje njihovu membranu. Muška pluća nisu se pokazala toliko oštećenima kao ženska, ali pretpostavlja se da je to zato što žene više čiste.

Kratkoročni efekt sredstava za čišćenje na astmu je već dobro dokumentiran, ali nedostaje nam znanja o dugoročnom utjecaju. Bojimo se da ove kemikalije, stalnim korištenjem, iz dana u dan, iz godine u godinu, oslabljuje kapacitet i rad pluća s godinama”, objasnila je profesorica dr. Cecile Svanes sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, piše britanski Express.

Muškarci koji su čistili istim tipom proizvoda nisu imali takav pad kapaciteta pluća kao žene.

Čišćenje kemikalijama vrlo vjerojatno uzrokuje znatnu štetu na plućima. U većini slučajeva korištenje sprejeva je nepotrebno jer se pri čišćenju najviše koriste mokre krpe od mikrofibre”, izjavila je profesorica Cecile Svanes sa Sveučilišta u Bergenu.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close