KolumneSport

Sportski aperitiv – NEŠTO NOVO, NEŠTO DIVLJE…

Za nogometne zelene stolove potiho je stavljen, od strane predsjednika UEFA-e,  prijedlog o nekim novim pravilima koja bi se trebala uvesti ove godine.

Iako je skup novih pravila odboru europskih nogometnih mozgova predstavljen još u prosincu prošle godine, tek se ovih dana počelo malo ozbiljnije raspravljati o tome. Promjene se naravno tiču ljudi koji za vrijeme utakmice najviše, osim igrača naravno,  utječu na njezin tijek, a to su suci.

O Platiniju možemo misliti svašta, osobno sam mišljenja da je talentiranija osoba od Blattera. Naravno mislim na sposobnost vođenja krovnih nogometnih udruga, ali jedno mu se svakako mora priznati, a to je da se trudi od natjecanja koja su pod jurisdikcijom UEFA-e učiniti zanimljivima.

Prva odluka bila je da se poveća nagradni fond Europa lige, te da se time ona više ne smatra jednom vrstom niže razrednog EU natjecanja.  Uefa je  na sastanku u Stockholmu odlučila povećati nagradni fond s 232 milijuna eura na 381 milijun, što je povećanje od čak 64 posto.

E sada, da se mi bacimo na te neke nove stvari. Odavna je poznato da je čovjek izmislio tehnologiju da mu ona olakša život, samo izgleda da to nogometnim glavešinama i dalje nikako nije jasno. Najbolje vam je kada sudac ne prizna regularan zgoditak jer nije vidio da lopta nije prešla crtu ili kada vam se igrač nađe u milimetarskom zaleđu a sudac to ne vidi. Dovoljno je pogledati utakmice legende Milana Inzaghija, čovjek se jednom trepavicom nalazio u zaleđu.

Eh sada, kako smo ipak toliko tehnološki evoluirali da jednostavno ne postoji opravdani razlog da se tehnologija ne implementira direktnije u nogomet. Platini je naredio da se razmotri uvođenje snimki na video zidovima stadiona u sumnjivim situacija i da se igra zaustavi na par sekundi.

Uvođenjem ove odluke bi se u svakom slučaju pojednostavile neke stvari, a vrijeme ionako izgubljeno na gledanje snimke bi se kasnije nadoknadilo u sudačkoj nadoknadi. Jedino što ovdje može predstavljati neki problem je to što u malo temperamentnijim  krajevima, ako snimka nije po volji navijača,  mogao bi nagrabusiti onaj koji ju je na zaslon i pustio.

Sljedeća novina u nogometu je mogućnost uvođenja takozvanog „bijelog“ kartona.

Bijeli karton je Platinijevo rješenje za one sitne istupe koje igrači naprave, a nisu baš za žuti, a opet mora ih se nekako naučiti pameti.

Plan je da se igračima za bilo kakvo ironično pljeskanje sucima, skidanje dresa, napucavanje lopte i još vrlo izgledno neke ovdje ne nabrojane grijehe. Sudac  da „bijeli“ karton i pošalje ih se na klupu 5-10 min.

Na taj način bi se igrači malo ohladili, a opet bili bi i kažnjeni. Platini je ovu foru izvukao iz američkih sportova, hokeja, rukometa što i na kraju krajeva i nije tako loše, u svakom slučaju moglo bi nogomet učiniti u nekim segmentima i zanimljivijim.

Zamislite samo „bijeli“ karton u HNL-u? Neće biti dovoljno mjesta na klupi kada se nagomila hrpa kažnjenika koji su na dobri stari hrvatski način poželjeli sucu reći da je pogriješio…


 

Tekst: Josip Mandarić


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close