KolumneSport

SPORTSKI APERITIV: Može li Hrvatska pobijediti Srbiju?

Vjerujem da su svima još živa sjećanja na 2005. Kada je hrvatska teniska reprezentacija u Slovačkoj osvojila najprestižnije tenisko natjecanje na svijetu, i to kao jedna od 12 zemalja kojima je to pošlo za rukom. Hrvatska je te večeri 4. prosinca u Bratislavi na krilima Marija Ančića i Ivana Ljubičića postala dio jednog elitnog društva koje je do tog vremena bilo rezervirano isključivo za države koje su od samih početaka krojile pravila igre u tom prestižnom „bijelom sportu“.

Nakon osvajanja naslova, došlo je do smjene generacija u hrvatskom tenisu, Ančić je nažalost zbog teške bolesti morao odustati od sporta, Ivanišević je tu ionako bio samo moralna podrška, jer velika je stvar bila imati osvajača Wimbledona na klupi. Ostali smo na Ivi Karloviću i Ivanu Ljubičiću čije su karijere nakon te godine ipak malo usporile. Naravno tu je bio i neizostavan Nikola Pilić koji je svojim znanjem i savjetima vodio tu reprezentaciju, a danas je savjetnik izborniku srpske reprezentacije.

Hrvatska teniska reprezentacija je od te 2005. vrludala na rang listi ITF-a, ali smo ove godine ponovno u svjetskoj skupini Davis cupa i ispred nas je jedan zanimljiv dvoboj.
Od one slavne generacije ostao je samo Ivo Karlović, a glavnu priču vode neka nova lica predvođena Marinom Čilićem, koji ce nažalost zbog pretrpanog rasporeda morati propustiti dvoboj protiv Srbije.

Tenis je jedan fascinantan sport koji je strašno zanimljiv i kada se igra pojedinačno i kada se igra u parovima. Zbog toga je bila i logična ideja gospodina Davisa da organizira davne 1899. natjecanje između studenata Harvarda i britanskih igrača.

Dosta bi bilo lekcija iz povijesti sporta, ono što je nama bitno je odnos trenutnih snaga Srbije i Hrvatske. Nikada naši međusobni dvoboji ne prođu kao puka statistika, pa makar se radilo o jedenju punjenih paprika na Dunavu, kamoli kada je u pitanju sport. Gledajući ovaj susret Srbija je veliki favorit. Reprezentacija predvođena najboljim svjetskim tenisačem jednostavno se ne može uzeti zdravo za gotovo, pogotovo ako uzmemo u obzir da su i oni osvajači Davis Cupa( 2010.). Srbija je za susret sa Hrvatskom prijavila 4 igrača: Novak Đoković (1. igrač svijeta), Viktor Troicki (43), Filip Krajinović (101), Nenad Zimonjić (3. u paru na ATP listi). Vrlo je vjerojatno da će Troicki i Zimonjić igrati u paru, dok će glavni adut u pojedinačnoj konkurenciji biti Đoković. Hrvatsku će nakon otkazivanja Marina Čilića predstavljati četvorka u sastavu: Borna Ćorić, Mate Delić, Marin Draganja i novo pridošli Franko Škugor.

Realno ovakva hrvatska reprezentacija nema prevelike izgleda da poremeti planove Đokoviću i ekipi. Gdje onda treba tražiti našu snagu? Svakako koplja se lome oko Borne Ćorića. Taj „novi Ivanišević“ samo sa daleko boljom igrom od Gorana, realno Goran je bio majstor servisa, jedan od igrača kojem se tepa da je novi Federer. Ima trenutno najveću odgovornost da napravi neki rezultat. Naravno to će mu biti vrlo teško napraviti iako je, nakon pobjede nad Murrayem prije 5 dana, pokazao da ga se nikako ne smije uzimati kao nekog autsajdera.

Tenis je jedan od sportova gdje kombinacija talenta, izdržljivosti i mudrosti najviše dolazi do izražaja. Zato ne čudi što je i sam Roger nakon meča s Ćorićem izjavio je pred njim još dug put da postane ono za što ima potencijala, ali trenutno samo potencijala. Jer sjetimo se da bi Ivanišević sigurno osvojio nekoliko turnira više da nije morao predavati mečeve jer je sve rekete toliko oštetio da je sigurnije sjesti danas u MIG-21 nego što je bilo igrati s njima, ili da se obitelji jadnog suca nije toliko štucalo koliko ju je naš proslavljeni tenisač spominjao, pa su mu opomene nerijetko znale nadmašiti broj aseva. Borna će svakako postati vrhunski tenisač ako ovako nastavi, ali u srazu sa Srbijom naša reprezentacija nema prevelike šanse. Ovo će biti jedno dobro iskustvo ovoj mladoj skupini talentiranih tenisača.

Što se tiče nekih snova o ponovnom osvajanju Davis Cupa, to nažalost u dogledno vrijeme nije realna opcija. Jednostavno osim Marina nemamo kompletnog igrača koji može povući ako netko ima loš dan ili pomoći u parovima kao 2005. kad smo imali taj tandem u Mariju i Ljubi. Sva sreća pa se Bornu isplati čekati…

Tekst: Josip Mandarić

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close