Politika

Spor oko poticaja za ličke pašnjake u pozadini ‘afere fotomontaža’? Vlaho Orepić: Netko je mogao izgubiti glavu

Afera s fotomontažom fotografija ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dobila je nastavak u još jednoj priči koja, čini se, samo dodatno unosi pomutnju u cijeli slučaj. Glavna uloga u ovoj priči pripala je poduzetniku Claudeu Jambrušiću, kojemu je dobio 27 milijuna kuna poticaja manje za svoje četiri tvrtke. U priči se spominje i bivši Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, preko kojega je Jambrušić, navodno, pokušao riješiti problem.


Kako piše portal 24sata, “Tolušićev krug odgovorne za fotomontažu vidi u ljudima povezanima s poduzetnikom Claudeom Jambrušićem. No, on je ranije jasno rekao za 24sata da nema “nikakve veze s nastankom i distribucijom fotografija”.

No, nedjeljni Večernji list je objavio izjave sugovornika bliskih Tomislavu Tolušiću koji, iako ne spominju imena, nedvosmisleno upućuju baš na Jambrušića i ljude oko njega.

 

Uz to što se navode lički pašnjaci kao sporni za rezanje poticaja, navodi se i da su neki ‘pokajnici’ upozorili Tolušića da mu spremaju objavu fotografija. Također se navodi i da je jedan bivši ministar koji je bio u Vladi s Tolušićem, a danas je saborski zastupnik, zvao i tražio Tolušića ‘da olabavi prema ekipi kojoj je odsjekao poticaje’. Čak su ga u nekim pozivima upozoravali da pazi što radi, prenio je Večernji.

 

Navodi se u tekstu i da su osobe povezane s aferom sudjelovale u kampanji ministra. S obzirom da je Claude Jambrušić  surađivao u kampanji s bivšim Mostovim ministrom Vlahom Orepićem, 24 sata zaključuje kako je upravo o njemu riječ. Orepić je potvrdio da Jambrušića privatno poznaje, ali da mu nije pomagao u kampanji. On nudi i nešto drugačiju verziju priče.

Zvao sam ministra Tolušića kao zastupnik. Nikad kao ministar. Čovjek ima problem i htio sam da sjednu i to riješe ako se može. Nisam radio nikakav pritisak. S istim sam upoznao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a mislim da je i premijer Plenković sa svime upoznat. Angažirao sam se kao saborski zastupnik i tu nema tajne“, rekao je Orepić za 24sata. Priznaje i da je još jednom zvao u ravnateljstvo policije i ministra Božinovića prošle godine te iskoristio svoj autoritet kad su Jambrušiću pokušali otuđiti stoku s farme.

Pod okriljem noći su mu vozili stoku. Intervenirao sam zato što je moglo doći do fizičkih obračuna i netko je mogao izgubiti glavu“, priča Orepić koji ne vjeruje da je Jambrušić u sve uključen, baš zato što je problem pokušavao riješiti kroz institucije. Uskok je preuzeo slučaj zbog sumnje da je riječ o organiziranoj grupi, ali to tek treba dokazati.

Jambrušić je zakupio državno zemljište uglavnom u Lici. Četiri tvrtke povezane s njim su 2015. dobile 22,6 milijuna kuna poticaja. Riječ je o Real Beaf, braniteljskoj zadruzi Planina, Eko uzgoj Biokovo i OPG KK Gračac. Već sljedeće godine su pale na 14 milijuna kuna, a 2017. su završile na 3,25 milijuna kuna. U dvije godine je, dakle, dobio 27 milijuna kuna poticaja manje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Flickr/Vlada RH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close