VijestiScena

Što se krije iza zelene mreže u parku pored Pučkog otvorenog učilišta u Gospiću?

Sigurno su se brojni gospićani i gosti ličke metropole zapitali što se to krije iza zelene mreže u parku pored Pučkog otvorenog učilišta dr.Ante Stračević i nasuprot zgrade županije, i što će tu biti.


Bit će to spomenik čak trojici znamenitih sinova Like, dvama Starčevićima i jednom Kurelcu. Naime u suradnji Udruge ličana Vile Velebita i dvaju majstora kiparstva, voditelja projekta Ante Pađena i dobro nam znanog Petra Dolića na tom mjestu spomen obilježje imati će Šime i Ante Starčević i Fran Kurelac. Nećemo duboko ulaziti u povijest, ali evo podsjetnika za one koji su možda prizaboravili i lekcije za one koji to još ne znaju.

Najstariji od ove trojice, Šime Starčević rođen je 18.travnja 1784.u Klancu. Ovaj svećenik, bogoslov,gramatičar i pravopisac smatra se prethodnikom hrvatskih preporoditelja. Stric je Oca domovine Ante Starčevića koji će također imati svoje mjesto na spomeniku u Gospiću.

Fran Kurelac rođen je 14.siječnja 1811.u Bruvnu. Proučavao je hrvatski jezik i književnost, konstantno je proučavao jezik, običaje i život gradišćanskih Hrvata, osnivač je riječke Filološke škole i iznimni poznavatelj slavenskih jezika.

O Anti Starčeviću se najviše i zna,ali ponovimo još jednom, rođen je u Velikom Žitniku 23.svibnja 1823. On je hrvatski političar, publicist i književnik. Po političkom usmjerenju Ante Starčević je pravaš,a kao glavni ideolog hrvatskog nacionalizma još za života prozvan je Ocem domovine. Upravo bi na obilježavanje rođenja Ante Starčevića, dakle 23.svibnja sljedeće godine spomenik u Gospiću trebao ugledati svjetlo dana.

Pročitajte više na lika-express.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close